Annons

Jenny Fransson: Livet är förstört

OS-brottaren Jenny Fransson har fastnat i dopningstest.
A-provet visar spår av den anabola steroiden metyltestosteron.
Brottning • Publicerad 3 februari 2020
Jenny Fransson. Arkivbild.
Jenny Fransson. Arkivbild.Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Jenny Fransson förnekar att hon har tagit substansen. I stället är hon inne på – i en intervju med DN – att hon har blivit utsatt för sabotage.

– Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, säger hon.

Annons

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig.

Kan missa OS

32-åringen var en av de första idrottarna som Sveriges olympiska kommitté, SOK, tog ut till truppen till OS i Tokyo i sommar.

Efter beskedet om det positiva dopningstestet tas hon nu ur den svenska truppen i väntan på att B-provet ska analyseras och dessutom stryks hon helt från EM i Rom nästa vecka.

"Jag känner verkligen med Jenny som person. Hon är en värderingsstark individ och har alltid ställt upp för att ge tillbaka till idrotten, för att sprida de olympiska värderingarna till barn och unga. Jag både hoppas och tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag", säger verksamhetschefen Peter Reinebo i ett uttalande på SOK:s webbplats.

"Det är oerhört tråkigt att ett misstag får så stora konsekvenser. Om B-provet visar samma sak som A-provet kommer Jenny inte ha möjlighet att tävla för Sverige under OS i Tokyo."

Jenny Fransson testades den 9 januari. I slutet av förra veckan fick hon ett brev från Riksidrottsförbundet som förklarade att testet visade spår av den anabola steroiden metyltestosteron.

För DN berättar hon att hon först trodde att något hade blivit fel, och att hon sedan satte sig och grät.

– Jag googlade på ämnet och blev bara mer och mer förskräckt över att jag haft det här i kroppen, säger hon.

"Svarta marknaden"

Enligt Tommy Forsgren, som utreder dopningsärenden på Svensk Antidoping, finns ämnet inte i något registrerat preparat i Sverige, säger han till Aftonbladet.

– Den finns ju inte på den öppna marknaden i Sverige om man säger så. Den ingår inte i nått registrerat läkemedel. Det finns i så fall på den svarta marknaden, säger han.

Annons

Antidopningsexperten Arne Ljungqvist tror inte att fallet kommer att skada bilden av Sverige som ett land som arbetar mot dopning.

– Nej, jag tror inte att det får sådana effekter. Det här är ju sådant som händer runtom att idrottare befinns dopade. Varje fall är ett fall oavsett var i världen det inträffar, säger han till TT.

Han säger att ärendet nu får ha sin gång.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons