Annons

Oro i Zaporizjzja – människor ger sig av

Människor har börjat lämna området nära Zaporizjzja efter att både Ryssland och Ukraina på tisdagen anklagade varandra för att planera attacker mot kärnkraftverket, rapporterar Sky News.
Ukraina • Publicerad 5 juli 2023
Ryssland och Ukraina anklagar varandra för att planera en attack mot kärnkraftverket i Zaporizjzja. Arkivbild.Foto: Libkos/AP/TT

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj planerar Ryssland en allvarlig provokation i Zaporizjzja mycket snart.

– Vi har information från vår säkerhetstjänst om att ryska styrkor har placerat objekt som ser ut att vara sprängmedel på taket på flera kraftenheter på kärnkraftverket Zaporizjzja. Kanske för att simulera en attack mot kraftverket. Kanske de har ett annat scenario, sade han i sitt tal på tisdagskvällen.

Annons

Från rysk sida anklagade en rådgivare till det statliga kärnenergiföretaget Rosatom, Renat Kartjaa, istället Kiev för att planera en attack mot Zaporizjzja under onsdagskvällen. Enligt honom ska Ukraina planera att använda "högprecisionsvapen med lång räckvidd" och drönare, skriver nyhetsbyrån AFP.

De två parternas upptrappade retorik när det gäller kärnkraftverket tonas ned av amerikanska Institute for the study of war (ISW ). Enligt tankesmedjans senaste uppdatering vill Ryssland sannolikt anklaga Ukraina för oansvariga handlingar i området och skapa förutsättningar för en falsk flagg-attack.

Enligt ISW är det osannolikt att Ryssland faktiskt skulle orsaka en strålningsolycka i nuläget.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons