Annons

Oro för att handens arv ska försvinna

- Vi har kanske inte varit nog synliga. Vår roll är ju egentligen att verka utan att synas. Att stötta och inspirera, vara kontaktpunkt för slöjdare och skapa scen för hemslöjden.
Nyheter • Publicerad 6 december 2003
Handens kunskaper är viktiga och måste föras vidare, säger från vänster: Agneta Gefors, Britt Nilsson, Anders Isgren och Lena Lundgren.
FOTO: ANDERS JOHANSSON
Handens kunskaper är viktiga och måste föras vidare, säger från vänster: Agneta Gefors, Britt Nilsson, Anders Isgren och Lena Lundgren. FOTO: ANDERS JOHANSSONFoto: 

Det handlar både om att vårda ett kulturarv och att stödja en av länets viktiga näringar som också ger upplevelser.

Det säger hemslöjdskonsulenterna Agneta Gefors och Anders Isgren.

Annons

På torsdag ska regionförbundet vid sitt fullmäktigesammanträde i Oskarshamn ta ställning till arbetsutskottets förslag om en nedskärning på närmare 300 000 kronor på två år för hemslöjdskonsulenterna.

Har varit ett paradlän

- Den summan kan vi inte hyvla bort. Det första året kan vi båda gå ned till 75-procentiga tjänster, men 2005 blir vi tvungna att plocka bort en tjänst, säger Agneta Gefors, sedan 15 år mjukslöjdskonsulent i Kalmar län. I tre år har hon varit kollega med hårdslöjdskonsulenten Anders Isgren. Länet har haft hårdslöjdskonsulent sedan 1990.

- Det känns som en sista nedrustning, tycker Agneta Gefors. Kalmar län har varit ett av hemslöjdens paradlän. Hemslöjdsbutiken, även den i dag nedlagd, var berömd i hela landet. 2003 tog regionförbundet också bort halvtidstjänsten

som konsulent för för barn- och ungdom och nu blir vi kanske snart det enda

länet i landet med bara en hemslöjdskonsulent.

Drabbas dubbelt

En del av problemet ligger möjligen i konsulenternas otydliga hemhörighet och mångskiftande arbetsuppgifter.

Hemslöjdskonsulenterna har Kalmar läns Hemslöjdsförening som arbetsgivare, men hemslöjdsföreningen bekostar inte verksamheten. Pengarna kommer i stället från regionförbundet - 500 000 kronor - och från nämnden för hemslöjdsfrågor alltså staten eftersom nämnden lyder under kulturrådet. Nämnden ger samma summa som regionen. Pengarna är kopplade till varandra. En neddragningen blir alltså i praktiken en dubbel neddragning.

- Hemslöjdskonsulenterna är viktiga som inspiratörer och som samordnare, säger Britt Nilsson, lärare på Funkabo

Annons

i Kalmar och på fritiden textilslöjdare.

Just nu deltar hon i Broderiutställningen på Kalmar konstmuseum och utställningen Smålands röda guld med slöjdare från Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län, på Handarbetets Vänners galleri

i Stockholm.

Utställningen är producerad av hemslöjdskonsulenterna.

- Konsulenterna är en viktig kanal för professionella slöjdare som livnär sig på sin slöjd - och viktiga för oss som slöjdar av behov och som återhämtning från ett tufft arbetsliv. Genom hemslöjdskonsulenterna har mycket av min kreativitet frigjorts. Jag har inspirerats. Jag tror inte att alla är medvetna om hur viktigt det är att vi i dagens hetsiga samhälle får skapa med våra händer. Värdet kan kanske inte mätas i siffror, men i slutänden betyder det en ekonomisk vinst att handens arbete ger återhämtning.

Finner kraft i slöjden

- Jag ser det på mina kurser i fritt broderi, påpekar Lena Lundgren. Jag har de senaste åren mött många utbrända kvinnor som finner sin återhämtning

i slöjden.

- Visst finns det ett problem i vårt mångfacetterade uppdrag, tycker Anders Isgren. Vi ska bära kulturarvet, stödja en slöjd som betyder mycket för utkomsten

i en region, utgöra kontakten mellan slöjdare som vill samarbeta eller ställa ut tillsammans, och dessutom föra hela detta viktiga handens arv vidare till nya generationer. Det finns mängder av tekniker och kunskaper som skulle gått förlorade om inte hemslöjdskonsulenterna ordnat kurser och fortbildning.

Annons

Och slöjden lockar. Massor av barn har upptäckt slöjden i samarbetsprojektet BomBom mellan länsmusik och hemslöjdskonsulenter, projekten Slöjdtåget och Slöjdverkstaden drog massor av folk och till sommaren kommer Slöjdcirkus till länet med ett helt nytt sätt att presentera och uppleva hemslöjden.

Vill bättra på självförtroendet

Den som kan handskas med redskap och göra något själv får ökat självförtroende. Den känslan vill Slöjdcirkusen förmedla.

- Nu sneglar Rumänien på Sverige för att bygga upp en slöjdorganisation som skall bevara kunskaper och ge ekonomisk bas. Samtidigt vill regionförbundet i Kalmar län rusta ned organisationen.

Agneta Gefors och Anders Isgren har emellertid inte gett upp. De hoppas få träffa regionförbundets kulturberedning för att diskutera framtiden och berätta om verksamhetsplanen för 2004 som innehåller flera spännande projekt.

- Kultur måste ju också få kosta, säger Anders Isgren. Allt går inte att spara sig ur.

Gunilla Petri
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons