Annons

Organdonationer fortsätter öka

Hälsa • Publicerad 7 november 2022
De senaste åren har allt fler donerat organ. Arkivbild.
De senaste åren har allt fler donerat organ. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Under årets första nio månader har 156 avlidna personer blivit organdonatorer – vilken är den högsta siffran som noterats för perioden, enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

De senaste åren har allt fler donerat organ. I fjol var det totalt 192 avlidna som donerade organ, vilket är den högsta siffran som noterats för ett helår.

Annons

Även om donatorerna ökar finns det fortfarande ett stort behov av donerade organ, och nu går det även att anmäla sig till donationsregistret via Vårdguiden 1177.se.

"Vi vet att många människor är mer benägna att ta ställning till donation när de befinner sig i vårdnära miljöer. Därför har vi i samarbete med Vårdguiden 1177 utvecklat den här möjligheten att anmäla sig direkt även via deras webbplats", säger Anna Aldehag enligt pressmeddelandet.

Fakta: Antal avlidna organdonatorer

2022 (1 jan – 30 sep): 156

2021 (1 jan – 30 sep): 137

2020 (1 jan – 30 sep): 141

2019 (1 jan – 30 sep): 129

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons