Annons

Ordern till barnen: Skjut tills kulorna tar slut

En gängkriminell 20-åring misstänks ha beordrat barn att mörda på uppdrag av den så kallade "kurdiska räven".
På fredagen avslutades rättegången mot sex personer åtalade för försök och anstiftan till flera mord under tre dagar i januari.
Åklagarna yrkar på 18 års fängelse för huvudmannen.
Brott • Publicerad 9 juni 2023
Två av de åtalade ungdomarna och deras advokater samt säkerhetsvakter under tingsrättsförhandlingen i Attunda tingsrätt. Arkivbild.
Två av de åtalade ungdomarna och deras advokater samt säkerhetsvakter under tingsrättsförhandlingen i Attunda tingsrätt. Arkivbild.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Den huvudåtalade 20-åringen med advokaten Anton Strand under tingsrättsförhandlingen. Arkivbild.
Den huvudåtalade 20-åringen med advokaten Anton Strand under tingsrättsförhandlingen. Arkivbild.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Ett tiotal personer har dödats i den våldsvåg som skakat Stockholmsområdet sedan julhelgen förra året. I perioder har skjutningar och sprängningar skett dagligen.

I centrum för våldet står enligt polisen en konflikt mellan Dalennätverket i södra Stockholm och det så kallade Foxtrotnätverket, som uppges ledas av den efterlyste man som blivit känd som "kurdiska räven".

Annons

På fredagen avslutades rättegången i ett mål som rör tre våldsdåd i södra Stockholm under en tredagarsperiod i januari. Målet består av tre åtal, tätt sammanflätade och innefattande samma personer, motiv och bevisning, som prövats gemensamt.

Sex personer, varav två pojkar, 15 och 16 år gamla, misstänks för bland annat anstiftan, förberedelse och försök till mord samt grovt vapenbrott. Ytterligare tre pojkar är medmisstänkta, men åtalas inte eftersom de var under 15 år vid tiden för brotten.

Den huvudmisstänkte är en 20-årig man som enligt åklagarna är högt uppsatt i ett kriminellt nätverk i Jordbro söder om Stockholm som är lojalt med Foxtrotnätverket.

Anlitade barn

– Han står under den "kurdiska räven", har en gängtillhörighet i nätverket i Jordbro med våldsdåd på agendan, och är dessutom krönt med en rävring, säger åklagare Lisa dos Santos under sin slutplädering med hänvisning till den ring som bärs av personer kopplade till "rävens" nätverk.

20-åringen har enligt åtalet beordrat ut fem pojkar mellan 14 och 15 år att utföra tre våldsdåd den 20, 21 och 22 januari.

Den 20 januari avlossades ett stort antal skott genom en dörren till en bostad där flera personer, varav ett barn, befann sig. Dagen därpå skedde ett mordförsök i Enskededalen och den 22 januari avbröts en planerad skjutning i Skarpnäck.

Flera av pojkarna som misstänks ha genomfört dåden är kompisar med varandra och uppvuxna i samma område som 20-åringen.

När 20-åringen greps den 22 januari höll han i flera mobiltelefoner som innehöll chattar där han under alias "Louise Gucci", enligt åklagarna, instruerade skyttarna, som uppmanades att skjuta tills kulorna tog slut.

En av dem, en 14-årig pojke, har i förhör uppgett att han skulle använda betalningen till att gå på bio med sina kompisar.

"Underhållningsvärde"

– De här ungdomarna tycks, med hänsyn till filmer och chattinnehåll, sätta ett underhållningsvärde i att utföra gärningarna, säger Lisa dos Santos.

Annons

Tillsammans med åklagarkollegorna Karin Hammar och Ulrika Rosén yrkar hon på att 20-åringen ska dömas till 18 års fängelse för anstiftan, försök och förberedelse till mord samt anstiftan till grovt vapenbrott.

– Det är tre mycket grova våldsbrott som skett inom loppet av tre dygn. Syftet har varit att markera mot eller döda personer i rivaliserande nätverk, säger Karin Hammar under slutpläderingen.

Mannens försvarare Anton Strand anser i sin tur att 20-åringen bör frikännas.

– Det finns en stor mängd omständigheter som talar i annan riktning än min klient. Man måste utesluta alla alternativ och hypoteser, och det har inte skett, säger han.

För övriga åtalade yrkas på fängelse i mellan 4 och 10 år. För de två minderåriga pojkarna yrkas på sluten ungdomsvård i 2 år och 4 månader respektive 2 år. De minderåriga pojkarna försattes efter förhandlingen på fri fot i väntan på dom.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Fakta: Åtalspunkterna och de åtalade

De åtalade är två 20-åringar (däribland den huvudåtalade), två 18-åringar och två 15-åringar. Ytterligare tre pojkar är medmisstänkta, men ingår inte i åtalet då de var under 15 år när brotten begicks.

20 januari: Anstiftan till försök till mord och anstiftan till grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen åtalas för att ha förmått två pojkar under 15 år att avlossa ett stort antal skott med automatvapen mot en lägenhetsdörr i Fruängen. I bostaden befann sig flera personer, däribland barn. Dådet filmades.

21 januari: Försök till mord och grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen, en 18-åring, 16-åringen (då 15 år) och 15-åringen åtalas för att i samförstånd ha försökt döda en ung man i Enskededalen i södra Stockholm. De två 15-åriga pojkarna kördes enligt åklagarsidan till stadsdelen med instruktionen att skjuta vem som helst som bar en dyr jacka eller Gucci-keps. När de fick syn på en ung man som de tyckte stämde in på signalementet öppnade de eld. Offret, som saknar koppling till kriminalitet, undkom kulorna.

22 januari: Förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Den huvudåtalade 20-åringen, ytterligare en 20-åring och en 18-åring åtalas för förberedelse till mord, och de två sistnämnda även för grovt vapenbrott, för ett planerat mord i Skarpnäck. Utföraren var en 14-årig pojke som enligt åklagarna kördes till stadsdelen och släpptes av med instruktionen att döda vem som helst som såg ut att tillhöra ett rivaliserande gäng. Pojken kontrollerades av polis innan han hann utföra dådet, varpå mordförsöket avbröts.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons