Annons

Orbán vädjar till kollegor i EU-grupp

Ungerns premiärminister Viktor Orbán kritiseras för att ha tillskansat sig mer makt på obestämd framtid.
När kritiker ropar diktatur söker han stöd hos sina kollegor i EU-partigruppen EPP, där bland andra Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.
Ungern • Publicerad 1 april 2020
Ungerns premiärminister Viktor Orbán vädjar till kollegorna i EU-partigruppen EPP, när hans auktoritära virusåtgärder ifrågasätts.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán vädjar till kollegorna i EU-partigruppen EPP, när hans auktoritära virusåtgärder ifrågasätts.Foto: Zoltan Mathe/MTI via AP/TT
Militära poliser patrullerar vid en marknad i Budapest på tisdagen.
Militära poliser patrullerar vid en marknad i Budapest på tisdagen.Foto: Zoltan Balogh/MTI via AP/TT

Ungerns regering har i rådande undantagstillstånd begärt och fått utökade befogenheter på obestämd framtid. Det innebär bland annat att den får stifta lagar på egen hand, utan att behöva gå via parlamentet.

EU-kommissionen och Europarådet har reagerat med kraft mot detta. Kritiker anser att Ungern styrs som ett slags diktatur och ifrågasätter om landet kan förbli en del av unionen.

Annons

Det ungerska styret invänder att alla åtgärder vidtas för att skydda ungrare från coronaviruset.

Tar strid mot Tusk

Nationalisten Orbán vädjar till flera toppnamn inom den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP, i ett brev. En av mottagarna är Annegret Kramp-Karrenbauer, ledare för tyska Kristdemokraterna (CDU).

I brevet tar Viktor Orbán sikte på EPP-ledaren, polacken Donald Tusk, som anser att partierna i gruppen bör välja att utesluta Orbáns parti Fidesz.

"Donald Tusk tycks sälla sig till de europeiska liberalernas och vänsterns retorik, när han uttrycker ogrundad oro för några av våra partiers demokratiska åtaganden", lyder brevet, som AFP tagit del av.

"De som inte kan hjälpa till (i viruskrisen) bör åtminstone avstå från att hindra andras ansträngningar."

Avstängt sedan tidigare

Fidesz stängdes av från EPP-samarbetet förra året, med hänvisning till tidigare åtgärder som Orbán-regeringen vidtagit som påverkar domstolsväsendets, universitetens och massmediernas oberoende i Ungern.

Donald Tusk har i ett eget brev till partiledarna svarat att de, åtminstone efter viruskrisen, på nytt bör ta ställning till Fidesz vara eller icke vara i EPP.

I Ungern har det också gjorts straffbart att sprida vad någon bedömer är "falsk information", vilket befaras kunna användas mot mediers rapportering.

"Det är av högsta vikt att krisåtgärder inte vidtas på bekostnad av våra grundläggande principer och värderingar. . . Demokrati kan inte fungera utan fria och oberoende medier", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, i ett uttalande där hon understryker att kommissionen ska granska det ungerska agerandet närmare.

Fakta: Viktor Orbán

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann över 50 procent av rösterna. Orbán har därefter kritiserats utomlands för tuffare pressregler och regeringskontroll över domstolarna, men har på hemmaplan blivit populär med hjälp av en förbättrad ekonomi och tuffa utspel mot migranter och flyktingar. Han ledde även landet en första gång som premiärminister 1998–2002.

I Ungerns parlament har Fidesz och kristdemokratiska samarbetspartiet KDNP totalt 133 av 199 mandat. I fjolårets lokalval förlorade man dock överraskande makten i huvudstaden Budapest.

Inom EU tillhör Fidesz den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP, med bland andra svenska M och KD. Sedan i fjol är dock Fidesz tills vidare avstängt, på grund av kritiken mot partiets agerande kring oberoendet för domstolar, universitet och massmedier.

Fakta: Viktor Orbán

Spridningen av coronaviruset gjorde att Ungern den 11 mars införde ett formellt nödläge i landet, vilket gör det möjligt för regeringen att styra med dekret utan att behöva rådfråga parlamentet. De dekret som införs gäller dock endast i 15 dagar, varpå de måste bekräftas av två tredjedelars majoritet i parlamentet. Den processen måste sedan upprepas återigen när ytterligare 15 dagar gått, och så vidare.

Parlamentet har dock godkänt ett förslag till ändrade nödlagsregler där 15-dagarskravet slopas. Därmed kan dekreten gälla tills vidare, så länge som regeringen eller parlamentet anser att det fortfarande råder nödläge. Lagarna utökar samtidigt vad som är straffbart när det gäller att sprida desinformation, vilket ska kunna leda till upp till fem års fängelse.

Fram till måndagsmorgonen hade Ungern registrerat totalt 447 fall av coronasjukdomen covid-19, varav 15 med dödlig utgång.

Källa: DGAP, Politico Europe

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons