Annons

Optimistisk Björklund tror på spurt för L

Liberalerna stretar mot dystra opinionssiffror. Ändå råder optimism under partiets valupptakt i Stockholm på söndagen.
Politik • Publicerad 12 maj 2019
Jan Björklund tror på Liberalerna: "Vi är ett starkt spurtparti".
Jan Björklund tror på Liberalerna: "Vi är ett starkt spurtparti".Foto: Fanny Hedenmo/TT

De blåa plakaten vajar på Ersta Terrass på Södermalm: "JA" till Europa.

Men ovanför tornar mörka moln. Enligt de senaste mätningarna skulle Liberalerna bli utan mandat om valet till Europaparlamentet ägde rum i dag, med strax över tre procent av rösterna.

Annons

Ändå är magkänslan god, enligt partiledare Jan Björklund.

– Vi vet att halva väljarkåren bestämmer sig sista veckan. Det är nu valkampanjen börjar på riktigt, säger han till TT.

"Starkt spurtparti"

Bland samtliga svenska partier är Liberalerna mest positiva till att ge EU mer makt. L vill se ökat samarbete mellan medlemmarna i bland annat säkerhets-, miljö- och arbetsmarknadsfrågor.

TT: Betyder de låga siffrorna att det svenska folket inte håller med?

– Jag tror att opinionsmätningarna i dag avspeglar det inrikespolitiska läget, snarare än att människor har funderat över Europafrågan. Jag tror att det finns väldigt många svenskar som är positiva till det europeiska samarbetet. Det är vår uppgift nu att tydliggöra det vägvalet, säger Jan Björklund.

TT: Hur ska ni vända trenden?

– Vi är ett starkt spurtparti när det gäller valkampanjer. Vi tror på Europa, och det kommer vi att prata om varje dag i två veckor nu.

Kandidaterna

Sedan EU-parlamentarikern Cecilia Wikström petades i våras har två toppkandidater tagit plats på Liberalernas lista: civilekonomen Said Abdu och hållbarhetschefen Karin Karlsbro.

– Det ekonomiska samarbetet för människor närmare varandra. EU är en nyckelfaktor för fortsatt välstånd i Sverige, och för att mota den fria handelns just nu största motståndare – Trumps USA och Kina, säger Said Abdu.

Karin Karlsbro, å sin sida, valde att lyfta Liberalernas förslag om en europeisk koldioxidskatt.

– Det räcker inte med vackra mål – vi behöver beslut. EU är världens bästa klimatunion om man vill nå resultat, säger hon.

Fanny Hedenmo/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons