Annons

Oppositionsaktivist dömd i Belarus

Belarus • Publicerad 5 juli 2023
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Ännu en oppositionsaktivist har dömts till ett långt fängelsestraff i det auktoritärt styrda landet. Arkivbild.Foto: Ilya Pitalev/AP/TT

Eduard Babaryko, son till Viktor Babaryko som utmanade Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko i presidentvalet 2020, har dömts till fängelse i åtta år, rapporterar BBC.

Han greps när han arbetade för sin fars presidentvalskampanj och döms av en domstol i Belarus anklagad för skattebrott och för delaktighet i anstiftan till upplopp. Han nekar till anklagelserna.

Annons

Viktor Babaryko själv dömdes 2021 till 14 års fängelse anklagad för korruption.

Människorättsadvokaten Pavel Sapelka säger till BBC att Eduard Babarykos långa straff inte förvånar, eftersom anklagade i politiskt motiverade fall riskerar extremt långa straff. I synnerhet om den åtalade är son till en av Lukasjenkos mest framgångsrika rivaler i presidentvalet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons