Annons

Oppositionen lovar elprisskydd i november

Oppositionen lovar att de ska ha någon form av högkostnadsskydd mot höga elpriser på plats i november, om de vinner valet. Men partierna är inte överens om hur det ska betalas eller hur det ska se ut.
Politik • Publicerad 2 september 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Regeringen har också lovat ett högkostnadsskydd för hushåll och företag till vintern, men inte sagt specifikt när det kan vara på plats. Svenska kraftnät arbetar med att föreslå hur det ska gå till och ska leverera sitt förslag senast den 15 november.

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver, i ett sms via sin pressekreterare, att han har talat med SD-ledaren Jimmie Åkesson, KD:s Ebba Busch och Liberalernas Johan Pehrson och att de fyra är överens.

Annons

"Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte.”

Men överenskommelsen innebär inte så mycket mer än att M, KD, SD och L är överens om arbeta för att högkostnadsskyddet ska vara på plats den 1 november. För att det ska vara möjligt vill de fyra att Svenska kraftnät ska skynda på uppdraget myndigheten fått från regeringen.

I princip står M bakom regeringens förslag om högkostnadsskydd, partiet lade ett liknande förslag innan regeringen kom med sitt.

Men Centerledaren Annie Lööf anser att den 1 november är för sent, skyddet ska i alla fall gälla retroaktivt från den 1 september. Det sade hon i Sveriges Radios partiledardebatt.

L släpper krav

Överenskommelsen mellan M, KD, SD och L innebär att Liberalerna för tillfället släpper sina krav på sänkta skatter på elområdet.

– Vi backar upp Ulf i detta, för vi ser att det här behöver hanteras akut. Beskedet är att vi stödjer Moderaternas förslag, säger L-ledaren Johan Pehrson.

Men de fyra partierna har inte förhandlat några detaljer, till exempel exakt finansiering och utformning.

– Vi vill heller inte föregripa arbetet som nu pågår på EU-nivå, säger Johan Pehrson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger på en pressträff:

– Det vi har skakat hand på är att vi ska införa ett högkostnadsskydd, i övrigt har vi inte förhandlat.

Eget KD-förslag

Annons

KD lägger fram ett eget förslag som uppges gå på nästan 150 miljarder för fyra månader. Det ska betalas genom flaskhalsavgifter som lagts på hög hos Svenska kraftnät, en extraskatt på 40 miljarder på elbolag och sänkt moms på 49 miljarder.

Det kan tyckas vara ett djärvt löfte att högkostnadsskyddet ska vara på plats i början av november. Tiden mellan valet, regeringsförhandlingar och regeringsbildning och förslag som gör det möjligt kommer att vara mycket knapp. Det kommer tiden att vara även för en S-ledd regering som hittills bara talat om att skyddet ska vara infört i vinter.

Moderaterna har sedan tidigare presenterat ett förslag om högkostnadsskydd och regeringen har följt efter med ett eget förslag. Svenska kraftnät arbetar med ett förslag om hur hushålls och företags kostnader för el ska kunna pressas ned. De ska leverera förslag senast den 15 november.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons