Annons

Oppositionen kritisk om förbud mot koranbränning

Danmark • Publicerad 2 augusti 2023
Morten Messerschmidt från DF. Arkivbild.
Morten Messerschmidt från DF. Arkivbild.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/AP/TT

I ett gemensamt uttalande protesterar större delen av oppositionen i folketinget mot den danska regeringens planer på ett förbud mot koranbränningar framför ambassader.

"Våldsverkarnas veto får inte vara rådande eller bestämma vilka ramar som gäller för dansk politik och dansk demokrati", skriver de sju partierna.

Annons

Av de partier som inte ingår i regeringen saknas bara Alternativet och regeringens stödparti Radikale Venstre i uppropet.

Tidigare under onsdagen gick Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige ut med att de med en folkomröstning vill försöka sätta stopp för regeringens planer.

– Grunden för den västerländska kulturen bygger på att kunna kritisera religion, säger Dansk Folkepartis partiledare Morten Messerschmidt till Berlingske.

En paragraf i den danska grundlagen gör det möjligt att skicka ett lagförslag till folkomröstning efter att det har antagits, om en tredjedel av ledamöterna i folketinget kräver det, skriver DR.

De två partierna har dock bara en sjättedel av de mandat som krävs.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons