Annons

Oppositionen i Turkiet kontrar mot Erdogan

Turkiet • Publicerad 8 maj 2019
CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu segrade i borgmästarvalet i Istanbul i slutet av mars, men valet har ogiltigförklarats av president Recep Tayyip Erdogan från det konkurrerande partiet AKP.
CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu segrade i borgmästarvalet i Istanbul i slutet av mars, men valet har ogiltigförklarats av president Recep Tayyip Erdogan från det konkurrerande partiet AKP.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Turkiets största oppositionsparti CHP kontrar mot president Recep Tayyip Erdogan sedan han ogiltigförklarat valet av borgmästare i landets största stad Istanbul, där CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu segrade.

CHP begär att president Erdogans mandat ogiltigförklaras, eftersom det fanns liknande brister i förra årets presidentval som i lokalvalet i slutet av mars.

Annons

Partiet vill även att rösterna i valet av allmänna företrädare och till lokala fullmäktige i Istanbul ogiltigförklaras, då de låg i samma kuvert som valsedlarna i borgmästarvalet. Erdogans AKP vann en majoritet i valen till fullmäktige i miljonstaden.

AKP förlorade lokalvalet Istanbul i mars i år. Nederlaget i prestigestaden sved svårt – partiet förlorade dessutom makten i huvudstaden Ankara. Men så meddelade Högsta valkommissionen i måndags att valet i Istanbul måste göras om. Motivet som gavs var att alla lokalarbetare inte var offentliganställda samt att vissa dokument med resultat inte var underskrivna.

Datum för omvalet är satt till den 23 juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons