Annons

Öppnade eld vid julmarknad – tre döda

350 poliser är inblandade i den insats som pågår i Strasbourg i jakten på den man som sköt tre personer till döds och skadade tolv på en julmarknad.
Frankrike höjer terrorhotnivån efter dådet och myndigheterna manar till vaksamhet.
Frankrike • Publicerad 11 december 2018 • Uppdaterad 12 december 2018
Polisen har spärrat av delar av centrala Strasbourg efter en skottlossning.
Polisen har spärrat av delar av centrala Strasbourg efter en skottlossning.Foto: Vincent Kessler

Inrikesminister Christophe Castaner meddelar att landet höjer säkerhetsnivån för terrorhot, och att gränskontrollerna stärks efter dådet. Säkerhetsinsatserna kommer att utökas vid alla julmarknader.

Sex av de tolv människor som skadades i dådet har allvarliga skador, tre eller fyra är i kritiskt tillstånd, säger borgmästaren Roland Ries till AFP. Händelsen utreds som terrorbrott.

Annons

Polisen evakuerade under natten stora delar av stadskärnan i jakt på gärningsmannen. I andra områden uppmanades människor stanna inomhus. Under natten meddelade inrikesdepartementet att den begränsningen upphörde.

Invånarna uppmanas dock fortsätta att vara på sin vakt och följa myndigheternas uppmaningar.

Skjutningen inträffade nära en julmarknad på Place Kléber i stadens centrala delar vid 20-tiden på tisdagskvällen. Den intensiva polisinsatsen för att gripa gärningsmannen fortsätter under natten och stora delar av stadskärnan evakueras. Invånarna uppmanades att lämna området norrut, och inte röra sig mot området Neudorf.

350 poliser, antiterrorinsatsen Sentinelle och insatsstyrkorna Raid och BRI medverkar i jakten, meddelar inrikesministern på Twitter.

Den man som eftersöks för dådet är sedan tidigare känd av polisen, som spanat efter honom då han var misstänkt för ett annat mord, uppger en källa med insyn i utredningen för AFP. Han fanns med på listan Fiche S över personer som anses vara ett hot mot landets säkerhet.

Poliskällor uppger för AFP att skytten, som uppges vara en 29-åring född i Strasbourg, skadats i skottväxling med soldater.

Borgmästaren Roland Ries uppger på Twitter att julmarknaden och flera planerade kulturevenemang ställs in under onsdagen. Julmarknaden brukar ha hundratusentals besökare varje år.

Flaggor kommer att vaja på halv stång och en kondoleansbok ska läggas fram vid stadens stadshus.

Alla skolor i Strasbourg kommer att ta emot de elever som vill komma under morgonen. I de lägre årskurserna kommer dock ingen undervisning att hållas.

Strasbourg i Frankrike.
Strasbourg i Frankrike.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons