Annons

Opioidkrisen: Magnat döms för läkarmutor

Den högste chefen vid ett stort läkemedelsbolag i USA döms i ett uppmärksammat fall kopplat till den omfattande opioidkrisen i USA.
Läkare mutades att skriva ut och övertygade försäkringsbolag att betala för beroendeframkallande substanser.
USA • Publicerad 3 maj 2019
Insys Therapeutics grundare och tidigare ordförande John Kapoor döms för att bland annat ha mutat läkare för att de skulle förskriva deras beroendeframkallande läkemedel.Foto: Steven Senne/AP/TT

John Kapoor, grundare av läkemedelsbolaget Insys Therapeutics, greps 2017 – samma dag som USA:s president Donald Trump utfärdade en nationell folkhälsokris med anledning av epidemin som orsakar tiotusentals dödliga överdoser i landet årligen.

Nu döms Kapoor tillsammans med fyra andra högt uppsatta i företaget för att ha mutat läkare över hela USA för att de skulle skriva ut deras beroendeframkallande smärtstillande läkemedel Subsys i fler fall än nödvändigt.

Dansade utklädd till sprej

Annons

Företaget hade också ett upplägg för att vilseleda försäkringsbolag för att de skulle låta sjukvårdsförsäkringar täcka läkemedlen. Läkare anlitades även som talare till utbildningsarrangemang för att tala om Subsys.

Vid rättegången visades en musikvideo som Insys hade spelat in för sin säljpersonal. Där syns en av de andra nu dömda dansa till rapmusik utklädd till en flaska fentanylsprej medan han lägger fram företagets säljstrategier.

Vittnen beskrev också hur en annan av de tilltalade, som tidigare arbetat som strippa, vid ett tillfälle utförde en intim dans för en läkare i syfte att få denne att skriva ut fler recept.

Godkändes för cancer

Läkemedelsmyndigheten hade i utgångsläget godkänt preparatet endast för behandling av svåra cancersmärtor. Men åklagarsidan visade hur mutade läkare förskrev Subsys till patienter med andra problem.

De tilltalade döms mot sitt nekande och riskerar påföljder på upp till 20 års fängelse.

Flera liknande fall har väckt stor uppmärksamhet i USA de senaste åren, där stora företag fört ut beroendeframkallande opioider som fentanyl, kodein, morfin och oxykodon på marknaden i form av receptbelagda läkemedel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons