Annons

Onormalt höga flöden i flera åar

Väder • Publicerad 11 februari 2020
Söndagens massiva regnande har lett till ovanligt höga flöden i flera åar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning. Arkivbild.
Söndagens massiva regnande har lett till ovanligt höga flöden i flera åar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning. Arkivbild.Foto: Jon Olav Jon Olav/NTB Scanpix/TT

Söndagens massiva regnande har lett till ovanligt höga flöden i flera åar och SMHI har utfärdat en klass 1-varning.

Varningen gäller Säveåns nedre del på Västkusten, den övre delen av Viskan norr om Borås samt de övre delarna av Mörrumsån och Helge å i Kronobergs län.

Annons

– Från början kom det här regnet till små bäckar och diken. Nu har vattnet nått fram till små och medelstora vattendrag och det är då vi ser den här effekten, säger Ola Pettersson, hydrolog på SMHI.

Så höga flöden som nu är det mer sällan än vartannat år och vissa översvämningsproblem är en väntad följd.

Att flödena nu är höga i de övre delarna av Viskan, Mörrumsån och Helge å måste inte betyda att de senare även blir det längre ner längs åarna.

– På väg ner mot havet finns en del sjöar. Men nu är vattendragen fyllda och de reagerar snabbt på regn. Så om det kommer rikliga regnmängder kan vi se ett större förlopp så småningom, säger Ola Pettersson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons