Annons

"Omöjligt" återställa Notre-Dame på fem år

Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat att återställa Notre-Dame till sin forna glans inom fem år. Men frågan är om det är möjligt att restaurera den världsberömda katedralen på så kort tid utan att tumma på kvaliteten.
Frankrike • Publicerad 10 maj 2019
Katedralen en dryg vecka efter den förödande branden den 15 april.
Katedralen en dryg vecka efter den förödande branden den 15 april.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Branden i katedralen i Paris den 15 april berörde långt utanför Frankrikes gränser och tolkades av de melodramatiskt lagda till och med som en bild av västvärldens nedgång.

President Macron var snabb att agera: Katedralen skulle byggas upp igen, på fem år. Franska miljardärer öppnade sina plånböcker och donationerna strömmade in.

Annons

Återuppbyggnaden är tänkt att samla nationen, men har lett till en infekterad strid, där konservatorer och arkitekter anklagar regeringen för att låta politisk prestige väga tyngre än omsorgen om ett betydelsefullt kulturarv.

Kritik mot snabbspåret

Under fredagen diskuterar nationalförsamlingen en lag som ska slå fast förutsättningarna för Notre-Dames återuppbyggnad. Den som vill bidra med pengar till restaureringen ska kunna dra av delar av gåvan på skatten, enligt regeringens plan. Dessutom ska plan- och byggregler kunna rundas för att snabba på arbetet, skriver .

Men är det möjligt att genomföra ett så omfattande arbete på så kort tid, med ett lyckat resultat? Nej, anser nära 1 200 fackmän, som i en kritiserar Macrons snabbspår.

Den svenska arkitekten och kulturmiljöexperten Karl Palmberg ser den franske presidentens plan som svår att genomföra.

– Det är ju inte vilken byggnad som helst. Att då som Macron, utan fackkunskaper, ge sig in och säga fem år... Jag tycker att det känns omöjligt, helt enkelt. Jag förstår inte heller vitsen med att skynda på, säger han till TT.

Politiskt motstånd

Förslaget som ska debatteras i parlamentet godkändes av ett utskott redan förra veckan, men kan nu stöta på hinder. Även politiskt finns nämligen motstånd mot Élyséepalatsets planer.

– Den här lagen torpederar allt som skyddar vårt kulturarv, vår miljö och vår historia, säger den kommunistiska ledamoten Marie-George Buffet till tidningen .

Två av knäckfrågorna är hur restaureringen ska genomföras rent praktiskt, och hur framtidens Notre-Dame ska se ut. En visade nyligen att mer än hälften av fransmännen vill se ett exakt återställande av katedralen, vars historia sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Regeringen däremot vill också se nya inslag, vilket enligt kulturminister Franck Riester är kutym när man restaurerar katedraler.

– Det blir en arkitektonisk gest som visar att det finns ett före och ett efter, i stället för att låtsas som att inget har hänt, säger han, enligt .

Högt spel

Om Macron lyckas baxa lagförslaget genom nationalförsamlingen återstår en lång rad överväganden, bland annat om vilka material som ska användas i arbetet, och till vilken tidsepok man ska återställa katedralen, som genomgått flera restaureringar och ombyggnationer genom århundradena.

Annons

Presidenten spelar ett högt spel, enligt Karl Palmberg.

– Han tar ganska stora risker med detta, det kommer aldrig att bli bra. Med en sådan världskyrka som Notre-Dame så känns den här tidspressen helt orimlig.

TT: Om man skulle genomföra återuppbyggnaden enligt konstens alla regler – hur lång tid tror du att det skulle ta?

– Jag kan tänka mig att det tar 3-4 år att planera, och sedan säkert 6-7 år att genomföra. Så minst tio år, om man ska göra det på rätt sätt.

Pontus Ahlkvist/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons