Annons

Ommöblering bland japanska ministrar

Japans premiärminister Fumio Kishida byter ut en mängd ministrar efter att opinionssiffrorna dalat.
Bland annat får den mördade tidigare premiärministern Shinzo Abes bror lämna försvarsministerposten.
Japan • Publicerad 10 augusti 2022
Yasukazu Hamada ersätter Shinzo Abes bror Nobuo Kishi på försvarsministerposten.Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT

Med Fumio Kishida i spetsen vann den styrande koalitionen valet till det japanska parlamentets överhus i juli, bara dagar efter att den tidigare premiärministern Shinzo Abe skjutits till döds. Men sedan valet har opinionen sviktat och stödet för regeringen har fallit med 13 procent på bara tre veckor, enligt en opinionsundersökning som publicerades i måndags av public service-bolaget NHK.

Nu meddelas en regeringsombildning där nya personer får ta över flera viktiga ministerposter.

Annons

Yasukazu Hamada blir försvarsminister och ersätter därmed Abes bror Nobuo Kishi, som har haft problem med hälsan. Yasukazu Hamada satt även på den posten 2008–2009.

Även hälsoministern byts ut, där återgår Katsunobu Kato till den tjänsten som han haft tidigare. Taro Kono blir ny minister för digitala affärer och Sanae Takaichi blir minister för ekonomisk säkerhet.

Sittande utrikes- och finansministrar blir kvar på sina tjänster.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons