Annons

Omfattande robotattacker mot ukrainska städer

Flera ukrainska städer, däribland huvudstaden Kiev, har attackerats av Ryssland under natten. Civila har skadats och dödats i ett omfattande robotangrepp mot minst sex städer, uppger myndigheterna.
Ukraina • Publicerad 21 september 2023
Bilder som tillhandahållits av lokala myndigheter i Kiev uppges visa en brand efter en attack i Kiev på torsdagsmorgonen.
Bilder som tillhandahållits av lokala myndigheter i Kiev uppges visa en brand efter en attack i Kiev på torsdagsmorgonen.Foto: Kievs stadshus/AP/TT

"Sedan inledningen av detta dygn har de ryska ockupanterna inlett en massiv robotattack mot den civila infrastrukturen i ett antal regioner", meddelar Ukrainas generalstab.

I staden Cherson, nära fronten, har två män dödats och flera skadats sedan ett bostadshus träffats, enligt guvernören Oleksandr Prokudin.

Skadade i Kiev

Annons

I huvudstaden Kiev har minst sju personer skadats i Darnytskyj-området i samband med att nedskjutna robotar störtat. Tre av dem har förts till sjukhus, skriver stadens borgmästare Vitalij Klytjko på Telegram.

"Kiev överlevde ytterligare en nattattack av ryska barbarer", skriver han.

Rapporter om explosioner i flera delar av staden kom strax före klockan 05.

Nedskjuten bråte har orsakat bränder och skador på byggnader. Även en gasledning ska ha skadats, enligt Kievs militärledning, som uppger att fler än 20 ryska robotar skjutits ned.

Charkiv i nordöstra Ukraina attackerades på morgonen, enligt den regionala guvernören Oleh Sinegubov, som uppger att civil infrastruktur skadats.

Attacker mot Lviv och Rivne

Även staden Tjerkasy i centrala Ukraina uppges ha utsatts för rysk robotbeskjutning. Där har minst fem personer skadats, skriver Ihor Taburets, chef för stadens militärledning på Telegram.

Attackerna beskrivs som de största sedan i mitten av augusti och sammanfaller med FN:s generalförsamlings toppmöte i New York, där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll tal på onsdagen.

Lokala myndigheter rapporterar också om attacker mot regionen Lviv i västra Ukraina, där ett industriområde ska ha träffats, och om attacker mot staden Rivne i nordväst.

Enligt Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj har landets luftvärn stoppat 36 av 43 kryssningsrobotar som avfyrats av Ryssland under natten. Ukrainas beskrivningar av händelserna har inte bekräftats av oberoende källor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons