Annons
Killar som gillar varandra, men ändå är väldigt olika. I SVT:s nya sitcom Män emellan spelar Johan Ulvesson och Allan Svensson ett omaka kompispar, ett
kontrollfreak och en verklig slarver. Men en sak har de gemensamt
Nyheter • Publicerad 30 januari 2003
När Wolfgang och Henry är unga spelade de i samma proggband. Numera  är de väldigt olika varandra, men de är fortfarande bästisar. Allan Svensson och Johan Ulvesson spelar huvudrollerna i Män emellan.
Foto: Knut Koivisto/SVT
När Wolfgang och Henry är unga spelade de i samma proggband. Numera är de väldigt olika varandra, men de är fortfarande bästisar. Allan Svensson och Johan Ulvesson spelar huvudrollerna i Män emellan. Foto: Knut Koivisto/SVTFoto: 

- Båda är väldigt vilsna, säger Johan Ulvesson.

Han spelar Henry, en nyskild jurist med tjänst på Konsumentverket som försöker starta på nytt. Ordentlig och lite ängslig är han polaren Wolfgangs motsats. Den relativt misslyckade frilansjournalisten tillbringar sina dagar med att hänga hemma hos Henry, titta på hans tv och dricka upp hans öl.

Annons

Är det realistiskt att två så olika personligheter är bästa kompisar?

- Ja, absolut. Jag har en nära vän som är väldigt olik mig, han är just väldigt kontrollerad och ordentlig men vi har humorn gemensamt. Och så har vi en gemensam bakgrund som går långt tillbaka i tiden, vi har känt varandra i

30 år,

säger Allan Svensson.

Det har även Henry och Wolfgang. De spelade i samma

proggband på 1970-talet, Jord, luft och vatten, och sedan dess har de hängt ihop. Grunden för serien är manlig vänskap, men initiativtagaren Birgitta Wännström har velat undvika klyschig logementshumor.

- De har sin önskan om att träffa kvinnor och pratar om det men på ett mer respektfullt sätt, berätta hon.

Utgångspunkten för henne var att sammanföra Allan Svensson och Johan Ulvesson, två skådespelare som hon jobbat med tidigare i serier som c/o Segemyhr och Jobbet och jag.

Allan Svensson är mycket nöjd med att få jobba med komikveteranen Ulvesson.

- Jag är van vid att som publik skratta åt Johan så jag känner mig väldigt trygg med att är det något han kan så är det att få folk att skratta.

Annons

Tror det finns skillnad

Han tycker att det är skillnad på mäns och kvinnors vänskap.

- Jag tror att män har en större tendens att göra saker ihop. Jag kan spela hockeyspel hela natten med en kompis, fast vi är vuxna män.

- Ja, män måste hitta på något, leka tillsammans, medan kvinnor är bra på att bara prata, instämmer Johan Ulvesson.

Avsnitten av Män emellan ska spelas in inför publik samma vecka som de sänds. Tanken är att publikens reaktioner ska få påverka spelet. Det tajta sitcomformatet kräver tydliga karaktärer och rappa repliker, samtidigt är ambitionen att skapa lite mer realism och trovärdighet än vad som är vanligt i komediserier.

- Det vore kul om vi lyckades med det, säger Johan Ulvesson.

Tidsandan kan synas

- Samtidigt är det svårt att göra stingande komedi om man inte är tydlig, fortsätter Allan Svensson.

- Kanske kan det utvecklas med tiden, om vi gör 100 avsnitt kan vi bli så trygga i rollerna att vi vågar nyansera, säger Johan Ulvesson.

Vad är det som är kul med sitcom?

Annons

- Dels är det roligt att skratta, livsnödvändigt till och med. Men dessutom kan en bra sitcom fånga en tidsanda, säger Johan Ulvesson.

- Men det är svårt. Alla repliker måste kännas fullständigt naturliga, det får inte bli konstruerat. Att göra sitcom är svårare än att spela Shakespeare, säger Allan Svensson. (PM)

Jenny Aschenbrenner

---

Bildtexter:

manemellan_1.jpg

manemellan_2.jpg

Serien Män emellan kom från början till som en idé att äntligen sammanföra de två komediskådespelarna Johan Ulvesson och Allan Svensson.

Foto: Knut Koivisto/SVT

manemellan_3.jpg

Annons

Johan Ulvesson spelar ordentliga Henry och Allan Svensson slarviga Wolfgang i komediserien Män emellan.

Foto: Knut Koivisto/SVT

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons