Annons

Oljepriset återhämtar sig efter ras

Världsmarknadspriset på råolja återhämtar sig efter flera veckors fritt fall. Ett terminskontrakt för leverans av så kallade Brentolja nästa månad stiger drygt 3 procent till omkring 56 dollar per fat under onsdagens handel.
Ekonomi • Publicerad 12 februari 2020
Världsmarknadspriset på råolja återhämtar sig något efter flera veckors ras. Arkivbild
Världsmarknadspriset på råolja återhämtar sig något efter flera veckors ras. ArkivbildFoto: Gregory Bull AP/TT

Men oljepriset har trots onsdagens återhämtning rasat med 15 procent sedan årsskiftet och 19 procent sedan den årshögsta noteringen den 6 januari.

Onsdagens återhämtning följer efter att antalet nya rapporterade fall av personer smittade av det dödliga coronaviruset i Kina under onsdagen sjönk till den lägsta nivån sedan slutet på januari. Detta lugnar den oroliga marknaden, även om experter samtidigt varnar för nya större utbrott i bland annat Singapore.

Annons

Efterfrågan på drivmedel har fallit kraftigt i Kina som ett resultat av rese- och transportrestriktioner samt karantänsbeslut på flera håll, bland annat för den kinesiska storstaden Wuhan, huvudstad i Hubeiprovinsen.

Raffinaderier i Kina har dragit ned på produktionen till 7 procent av fjolårets produktion per dag.

Oljekartellen Opec har sänkt sin prognos för global efterfrågan med 230 000 fat per dag till följd av coronaviruset. USA:s energimyndigheter har samtidigt sänkt sin prognos med 310 000 fat per dag.

Samtidigt diskuterar Ryssland och oljeländerna i Opec en ny uppgörelse om produktionskvoter för att hantera situationen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons