Annons

Larmar: Ökade risker när gatubelysning släcks

Många kommuner planerar att dra ner utomhus- och gatubelysning för att spara el.
Nu varnar Boverket för att bristen på ljus i offentliga miljöer kan innebära flera risker, rapporterar .
Samhälle • Publicerad 9 oktober 2022
Mörkare utomhusmiljön riskerar att leda till fler brott och ökad otrygghet, enligt Boverket. Arkivbild.
Mörkare utomhusmiljön riskerar att leda till fler brott och ökad otrygghet, enligt Boverket. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

– Ja jag är orolig. Jag tror ju att otryggheten kommer att öka betydligt om man börjar släcka ner belysningen och det kan ju också skapa tillfällen för brott, för att de inte blir synliga, säger Kerstin Andersson, samhällsvetare på myndigheten, till radion.

Hon nämner våldtäkter, droghandel och misshandel som exempel på brott som riskerar att öka när utomhusmiljöerna blir mörkare. Även olycksrisken går upp, särskilt för personer med funktionshinder.

Annons

En av de kommuner som kommer att genomföra besparingar av den här typen är skånska Höganäs, där en tredjedel av gatubelysningen släcks från och med denna vecka.

Enligt Kerstin Andersson är det viktigt att offentliga nedsläckningar föregås av en genomarbetad riskanalys.

– Då är det väldigt viktigt att väga konsekvenser av olika åtgärder; tryggheten kanske kontra energibesparande åtgärder som fastighetsägaren eller kommunen måste ta ställning till.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons