Annons

Oförändrat styre i Malaysia

Malaysias premiärminister Anwar Ibrahims regeringskoalition och den islamistiska oppositionen kunde säkra fortsatt maktinnehav i tre delstater vardera.
Malaysia • Publicerad 12 augusti 2023
Malaysias premiärminister Anwar Ibrahim vid delstatsval på lördagen.
Malaysias premiärminister Anwar Ibrahim vid delstatsval på lördagen.Foto: JohnShen Lee/AP/TT

Det väntade resultatet efter lördagens delstatsval innebär status quo i Malaysias politiska styre. Landets valkommission konstaterade på lördagskvällen att Anwar Ibrahims partipolitiska koalition segrade i Selangor och Penang, som är två av landets rikaste delstater. Även seger i Negeri Sembilan säkrades.

Oppositionsgrupperingen Perikatan Nasional (PN) som inkluderar ett konservativt islamistiskt parti, segrade i Kedah, Kelantan och Terengganu.

Annons

Valresultatet tros innebära att Anwar Ibrahims koalition kan fortsätta på inslagen politisk väg, om än med en delvis samlad opposition som har starka fästen i Malaysias fattigare delstater och som är på frammarsch.

En förlust i någon av tre delstaterna där Anwar Ibrahims koalition hade makten skulle ha kunnat innebära en regeringskris.

– Nu är det hög tid för alla, både vinnare och förlorare, att arbeta tillsammans för nationell fred, öka landets dignitet och koncentrera oss på att utveckla Malaysia, sade Anwar Ibrahim på en presskonferens när valresultatet stod klart.

Det senaste nationella valet i Malaysia hölls i november i fjol, med ett jämnt och polariserande resultat mellan de båda blocken.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons