Annons

Observationer av ängshök efterlyses akut

Natur • Publicerad 3 juni 2019
En ängshök, här i Tyskland. Arkivbild.Foto: Patrick Pleul/AP

Har du skymtat en ängshök i Kalmar län? Då vill länsstyrelsen att du rapporterar ditt fynd omedelbart – eftersom man nu försöker göra allt för att skydda häckande par från lantbruksmaskiner och rovdjur.

Den hotade arten lever riskfyllt nuförtiden eftersom den helst häckar i åkermark, vilket minskar chansen för ägg och ungar att överleva. I dagsläget beräknas knappt 30 par finnas kvar på Öland, och endast ett tiotal häckande par har upptäckts på annan plats i landet.

Annons

– Där någonstans ligger verkligenheten. Det är en hotad art verkligen, säger Gösta Friberg, ängshöksbevakare för länsstyrelsen i kalmars län, till TT.

Nu behövs hjälp att hitta och identifiera fågeln, skriver länsstyrelsen i ett pressutskick. Friberg uppmanar alla som tror sig ha sett en ängshök att ringa myndigheten, så att man kan försöka spärra av häckningsplatsen innan lantbrukare skördar.

– Just nu är det riktig kris, de åkrar som inte är slagna kommer slås inom timmar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons