Annons

Öberg i VM-form: "En killer på vallen"

OS-triumfen 2018 kom som en chock. VM-guldet i Östersund förra året bevisade att det inte var en engångsföreteelse.
Till säsongens stora mästerskap kommer Hanna Öberg som en av favoriterna.
Skidskytte • Publicerad 10 februari 2020
Hanna Öbergs formkurva har pekat rakt upp efter jul. "Det känns som att jag har hittat rätt och jag vet vad jag ska göra", säger hon.
Hanna Öbergs formkurva har pekat rakt upp efter jul. "Det känns som att jag har hittat rätt och jag vet vad jag ska göra", säger hon.Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Hanna Öberg hade visserligen tagit en del pallplatser även inför hemma-VM i Östersund i fjol. Men hon hade inte stått överst i världscupen och frågan var om hon skulle kunna upprepa OS-succén.

Det kunde hon. Guld i distansloppet, silver i damstafetten och brons i singelmixedstafetten blev Öbergs facit från VM 2019.

Annons

I år har säsongen gått ännu bättre. Förutom en kort sjukdomsperiod före jul har formkurvan pekat rakt upp – med säsongens första världscupseger i masstarten i Pokljuka för två veckor sedan som sista fina formbesked inför VM i italienska Anterselva som inleds på torsdag.

– Det har gått bättre och bättre och jag känner mig väldigt trygg i min egen prestation nu. I början av säsongen var jag kanske lite mer stressad i mina tävlingar. Nu känns det som att jag har hittat rätt och jag vet vad jag ska göra, säger Öberg.

"Inte så stor press"

Hon tycker inte att känslan är direkt annorlunda nu jämfört med inför förra årets VM. Hon visste vad hon kunde prestera på ett mästerskap då och det vet hon fortfarande.

– Jag känner egentligen inte så stor press. Jag vet av erfarenhet att ett mästerskap är under lång tid med många tävlingar. Även om det inte går perfekt i det första loppet så handlar det om att ha tålamod i det och veta att om jag fortsätter och gör allt jag kan i alla tävlingar så kommer det förhoppningsvis och förmodligen att ge utdelning så småningom.

Segern i VM-genrepet i Pokljuka gav en extra boost för självförtroendet.

– Jag har varit på pallen några gånger, tvåa och trea... och det är klart att det betyder mycket att få kliva upp på pallen, men samtidigt har jag känt att jag velat vinna också, jag är ju en tävlingsmänniska.

"En bra plats mentalt"

Huvudtränaren Johannes Lukas tror också att den segern var viktig.

– En seger är ändå en annan grej än en pallplats, säger Lukas och fortsätter:

– Efter jul har jag sett att hon mentalt blivit mer av en "killer" både på vallen och ute i spåren. Hon tror på sig själv och jag tror att hon mentalt är på en riktigt bra plats just nu.

Just "killer"-inställningen på vallen är något av Öbergs signum. Den här säsongen har hon varit en av topp-fem snabbaste skyttarna i nio av elva genomförda tävlingar, och superserier på under 20 sekunder kommer med jämna mellanrum.

Annons

– Det är ju sekunder som är gratis om man jämför med att ta dem ute i spåret så det är klart att jag ser det som en tillgång att jag kan skjuta ganska snabbt.

Vill vara effektiv

Just en sådan 18-sekundersserie slog hon till med i segern i Pokljuka. I sista skyttet fick hon ner fem prickar på den imponerande tiden – fyra sekunder snabbare än den näst snabbaste i sista skyttet. Totalt sett till de fyra skjutningarna var hon också snabbast, och tog in över 16 sekunder bara på vallen jämfört med tvåan i loppet, Lisa Vittozzi.

– Samtidigt upplever jag inte att jag är stressad eller försöker skjuta fort. Jag kommer in i en bra rytm, är inne i pricken snabbt och då trycker jag av, utan att det är en stressad aktion på något vis.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons