Annons

Öberg sexa i masstarten: "Hade bra kontroll"

Hon har inte nått toppformen än efter julens sjukdomar och uppehåll. Men i masstarten i Oberhof var Hanna Öberg ändå bästa svenska med sin sjätteplats.
Skidskytte • Publicerad 12 januari 2020
Hanna Öberg var sexa i masstarten i Oberhof. Arkivbild.
Hanna Öberg var sexa i masstarten i Oberhof. Arkivbild.Foto: Kerstin Jönsson/TT

Siktet är redan nu inställt på skidskytte-VM i Anterselva, som är fem veckor bort.

– Toppformen kommer inte vara nu eftersom vi har tränat på ganska mycket. Tanken är att det ska bli bättre och bättre för varje vecka, säger hon.

Annons

I en blåsig masstart i tyska Oberhof fick Öberg ingen perfekt start. 24-åringen inledde världscuptävlingen med två bom i det första skyttet och halkade efter toppstriden.

Men att missa skott var hon inte ensam om att göra – tvärtom. Favoriter som Tiril Eckhoff, Dorothea Wierer och Denise Herrmann kämpade också med vinden på skjutvallen.

"Bra kontroll"

Efter första skyttet missade Öberg bara ett skott i respektive skytte och avslutade dessutom starkt när hon besegrade Iryna Kryuko, Vitryssland, i en slutspurt.

– Jag kände att jag hade bra kontroll. Det var optimalt att få ligga bakom vitryskan nästan ända in och sedan ladda på, säger hon.

Öberg var drygt en och en halv minut efter finländskan Kaisa Mäkäräinen. Den 37-åriga veteranen från Finland missade bara ett skott under hela masstarten – vilket var bäst av alla – och åkte i mål 30 sekunder före Eckhoff.

"Mycket positivt"

– Det känns jättebra att prestationen räcker till en sjätteplats även om jag kände att det inte var min bästa dag. Det finns mycket positivt att ta med, säger Hanna Öberg.

Linn Persson såg i början av tävlingen ut att kunna följa upp pallplatsen i masstarten före jul med ännu en framstående placering.

Persson kämpade inledningsvis bland de fem bästa åkarna, men totalt fem bom på skjutvallen var någon miss för mycket och Persson slutade på en 13:e plats.

Mona Brorsson, sju missade skott, slutade 22:a medan Elvira Öberg, åtta bom, blev 28:a.

På herrsidan tog Jesper Nelin revansch efter en mardrömsdag i herrstafetten. Nelin stod för en mycket fin prestation och hade häng på en pallplats.

Men med två bom i det sista skyttet fick han nöja sig med en sjundeplats – svenskens bästa i karriären.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons