Annons

Nytt stipendium i Lennart Hellsings namn

Kultur • Publicerad 4 juni 2019
Lennart Hellsing-stipendiet kommer att delas ut årligen till en bilderboksskapare som arbetar i Hellsings anda. Arkivbild.
Lennart Hellsing-stipendiet kommer att delas ut årligen till en bilderboksskapare som arbetar i Hellsings anda. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery TT

Den 5 juni skulle barnboksförfattaren Lennart Hellsing ha fyllt 100 år. I samband med födelsedagen väljer nu Rabén och Sjögrens förlag att instifta ett nytt stipendium i den folkkäre författarens namn.

Lennart Hellsing-stipendiet på 100 000 kronor kommer att delas ut till bilderboksskapare som arbetar i Hellsings anda.

Annons

"Vi vill betona vikten av kultur för de yngsta läsarna. Bilderboken är ofta första mötet med litteratur och konst och sätter spår för livet. Med ett årligt stipendium vill vi stötta och uppmuntra intressanta bilderboksskapare och underlätta och möjliggöra framtida projekt", säger Moa Brunnberg, publicistisk chef för bilderböcker på Rabén & Sjögren, i ett pressmeddelande.

Hellsing hann skriva omkring 100 titlar under sitt långa författarskap. Bland de mest kända verken är "Krakel Spektakel"-böckerna," "ABC-boken" och boken om "Bagar Bengtsson". Lennart Hellsing dog i november 2015, 96 år gammal.

Det nya stipendiet kommer att delas ut årligen på Hellsings födelsedag den 5 juni, med start 2020.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons