Annons

Nytt snabbtest införs i Skåne

Region Skåne inför som en av de första i landet ett snabbtest för covid-19. Testet ger resultat på en eventuell covidsmitta inom 15 minuter och ska kunna användas inom sjukvården, uppger regionen.
Coronaviruset • Publicerad 12 november 2020
Provtagningspinnen stoppas i ett provrör med reagens efter att den förts in i näsan vid ett snabbtest (antigentest) för covid-19 på vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.
Provtagningspinnen stoppas i ett provrör med reagens efter att den förts in i näsan vid ett snabbtest (antigentest) för covid-19 på vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.Foto: Johan Nilsson/TT
Testet görs av vårdpersonal som tar ett prov från den bakre näsväggen med en provtagningspinne. Provet läggs sedan i ett provrör med vätska , och efter cirka 15 minuter framgår det om testet är positivt eller negativt.
Testet görs av vårdpersonal som tar ett prov från den bakre näsväggen med en provtagningspinne. Provet läggs sedan i ett provrör med vätska , och efter cirka 15 minuter framgår det om testet är positivt eller negativt.Foto: Johan Nilsson/TT

Regionen har köpt in 200 000 så kallade antigentest, och tanken är att det ska komplettera andra testmetoder som används. Ett snabbt resultat är en fördel för att utröna huruvida smittade finns på exempelvis äldreboenden och bland patienter på vårdcentraler.

Testet görs av vårdpersonal som tar ett prov från den bakre näsväggen med en provtagningspinne. Provet läggs sedan i ett provrör med vätska, och efter cirka 15 minuter framgår det om testet är positivt eller negativt.

Annons

"Antigentesten är en kompletterande och snabb testmetod för att fastställa eventuell smitta. Positiva svar på snabbtestet kommer tillsvidare att kompletteras med ytterligare ett test, som kallas PCR-test", säger Ingvar Eliasson, verksamhetschef på avdelningen för klinisk mikrobiologi på Skånes universitetssjukhus, i ett pressutskick.

Även i Stockholm är snabbtestet på ingång. Där startar en pilotstudie på äldreboenden där snabbvarianten ska jämföras med det vanliga PCR-testet i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm och Karolinska institutet, rapporterar Mitti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons