Annons

Nytt regnväder på väg in över Sverige

Trots redan stora översvämningar och höga vattenflöden är ett nytt regnväder på väg in över Sverige.
Men enligt SMHI ser konsekvenserna just nu ut att bli måttliga – regnet väntas mattas av innan det når de mest översvämmade områdena.
Väder • Publicerad 12 augusti 2023
Ett nytt regnväder är på väg in. Arkivbild.
Ett nytt regnväder är på väg in. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med lördagskvällen till måndag förmiddag väntas ett nytt regnväder leta sig upp över Sverige, med västkusten som första anhalt.

– Det är nära, men regnvädret når inte riktigt upp till att vi ska utfärda en varning för det. Skurarna kan lokalt bli kraftiga, men regnvädret drar förbi snabbt och blir svagare ju längre upp i landet det kommer, säger Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI.

Annons

I mellersta Sverige samt vid just västkusten har SMHI utfärdat en större mängd varningar för höga vattenflöden och översvämningar, efter ovädret Hans framfart den senaste veckan.

"Mindre bäckar"

Trots att ett nytt regnväder är på ingång väntas flödesnivåerna inte påverkas så mycket av nederbörden.

– När det gäller västkusten så har det varit väldigt högt vattenflöde i bäckar och medelstora åar, men på många ställen har det hunnit sjunka undan mycket. Eftersom vi såg att regnet var på ingång i dag så valde vi trots det att avvakta med att plocka bort vår varning, säger Clara Villaro, hydrolog vid SMHI.

– Det kan potentiellt bli lite högt i några mindre bäckar igen, så vi valde att vara försiktiga.

Kommer att lugna sig

De flesta av SMHI:s befintliga varningar är utfärdade i ett bälte mellan Sundsvall, Gävle och Dalarna, och de höga vattenflödena väntas – med lokala variationer – vara kvar till åtminstone i mitten av nästa vecka. Det inkommande regnvädret kommer dock ha mattats av betydligt när det når södra Norrland.

– De största mängderna kommer att hamna i ett stråk från Halland, upp över Västra Götaland och mot Örebro län. Man vill ju definitivt inte ha något regn alls i områden med översvämningar, men när det når sydligaste Norrland så kommer ha lugnat ned sig mycket, säger Emma Härenstam.

Minister till Dalarna

SMHI:s varningar är indelade i tre nivåer – gul, orange och röd. På lördagen hade två nya röda varningar för översvämning eller höga vattenflöden tillkommit. Två av tre röda varningar är utfärdade för Gavleån och den tredje för Marnäsån/Kolningsån.

Även Dalarna är fortsatt drabbat av flera översvämningar, med orange varning i bland annat Österdalälven. Räddningstjänsten i Dalarnas län har begärt statliga förstärkningsresurser från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och under lördagen besöker Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, Orsa och Rättvik.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons