Annons

Nytt råd: Använd munskydd vid sex

Kanada • Publicerad 3 september 2020
Kanadas motsvarighet till en statsepidemiolog råder personer att använda munskydd om de har sex med en person som inte bor i samma hushåll. Arkivbild.Foto: Karin Malmhav / SvD / TT

Använd munskydd vid sex och undvik kyssar. Det är rådet från Kanadas chefsläkare – en roll som har likheter med Sveriges statsepidemiolog – Theresa Tam för att förhindra spridning av coronaviruset under intima stunder.

"Sex kan vara komplicerat under covid-19-tider, i synnerhet för den som saknar en intim partner i hushållet eller vars sexpartner löper högre risk att drabbas av covid-19" skriver Tam.

Annons

Chefsläkaren konstaterar vidare att det mest riskfria just nu är att ha sex med sig själv.

Men den som har sex med en person som är en riskgrupp eller någon utanför hushållet bör "skippa kyssar och undvika kontakt ansikte-mot-ansikte" samt "överväga att använda en mask som täcker näsa och mun".

Tam tycker också att det är en bra idé att undvika alkohol, för att kunna fatta säkra beslut. Enligt henne är det låg sannolikhet för att coronaviruset ska spridas genom sperma eller lubrikation, men hon uppmanar ändå till att använda kondom.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons