Annons

Nytt museum ska rädda norska vikingaskepp

Historia • Publicerad 2 september 2019
Iselin Nybø (V), minister för forskning och högre utbildning, i samband med en pressträff om det nya vikingatidsmuseet utanför Oslo.Foto: Håkon Mosvold Larsen

De hårt ansatta vikingaskeppen på Bygdøy i västra Oslo ska räddas genom ett nytt vikingatidsmuseum på halvön. Den norska regeringen har gett klartecken för bygget och skjuter till motsvarande omkring 37 miljoner svenska kronor för byggstarten.

– Nu kan vi säkra och bevara skepp och samlingar för framtiden. Det här är vårt världsarv och det ska vi ta vara på, säger Iselin Nybø (V), minister för forskning och högre utbildning.

Annons

Det nuvarande Vikingskipshuset på Bygdøy innehåller vikingaskepp som grävts fram ur gravhögar på olika platser i Norge. De gamla träskeppen håller dock på att vittra sönder på grund av det höga besökstrycket.

Enligt tidigare beräkningar kommer projektet, som omfattar både nybyggnationer och renoveringar av det befintliga museet, totalt att kosta drygt två miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons