Annons

Nytt litteraturpris till kvinnliga författare

Litteratur • Publicerad 7 februari 2020
Författaren Margaret Atwood är en av donatorerna till nya Carol Shields-priset. Arkivbild.
Författaren Margaret Atwood är en av donatorerna till nya Carol Shields-priset. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Ett nyinstiftat litterärt pris ska delas ut till engelskspråkiga kvinnliga författare i USA och Kanada, skriver The New York Times.

Carol Shields-priset, uppkallat efter den avlidna kanadensiska författaren med samma namn, ska delas ut för första gången 2022.

Annons

Initiativtagare är författaren Susan Swan och förläggaren Janice Zawerbny, båda från Kanada.

Priset syftar till att öka jämställdheten i litteraturvärlden. Swan fick idén till priset när hon upptäckte hur underrepresenterade kvinnliga författare är i prissammanhang och mediebevakning jämfört med manliga författare.

Prissumman på motsvarande 1,4 miljoner kronor gör det större än utmärkelser som Bookerpriset (623 000 kronor) och Pulitzerpriset (145 000 kronor).

De tre första priserna finansieras av en anonym givare och en ny stiftelse ska trygga prisets fortlevnad. Bland stiftelsens mecenater finns kända författare som Margaret Atwood, Louise Erdrich, Jane Smiley och Alice Munro.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons