Annons

Nytt högerextremt parti utmanar i Danmark

Danmark • Publicerad 6 maj 2019
Det danska folketinget. Arkivbild.
Det danska folketinget. Arkivbild.Foto: Liselotte Sabroe

Det danska partiet Stram kurs, som vill förbjuda islam och deportera tusentals muslimer från Danmark, kan ta sig in i det danska folketinget, enligt en opinionsmätning som publicerades under måndagen.

Partiets kontroversielle grundare Rasmus Paludan har dragit uppmärksamheten till sig genom att publicera videor på Youtube, som han kallar en hyllning till yttrandefrihet, där han bränner koranen – ibland inlindad i bacon.

Annons

Enligt undersökningen, gjord av analysföretaget Voxmeter, kan Stram kurs få 2,4 procent i valet i år. Gränsen för att komma in i folketinget är 2 procent. Två andra opinionsmätningar visar på att partiet får 2,7-3,9 procent.

Stram kurs har stoppats från att hålla flera demonstrationer runt om i Danmark under året. Motdemonstrationerna har varit massiva och polisen har ansett att säkerhetsrisken varit för stor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons