Annons

Nytt förslag: Stöd till gasuppvärmda villor

Socialdemokraterna utlovar stöd till svenska hushåll som värmer upp sin bostad med gas, rapporterar med hänvisning till energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Ekonomi • Publicerad 6 september 2022
Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Arkivbild.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Konkret handlar det om 12 500 hushåll som värmer upp sina villor och lägenheter med biogas och naturgas, som är uppkopplade mot gasnätet i sydvästra Sverige som sträcker sig från Trelleborg i söder till Stenungsund i norr.

– Vi vill täcka hushållens förbrukningskostnader för gas upp till ett tak under 2022 och 2023. Priskompensationen blir minst 2 000 kronor per hushåll per månad. Men det kan också bli mer, säger Farmanbar till Sydsvenskan.

Annons

Åtgärden beräknas kosta cirka 100 miljoner kronor. Det kan jämföras med kostnaden för priskompensationen till elkunder som beräknas gå på 90 miljarder kronor – varav minst hälften är tänkt att gå till hushåll.

Något stöd till företag som drabbas av högre gaspriser finns inte med i det stödprogram som nu föreslås av regeringen. De får nöja sig med högkostnadsskyddet för elförbrukning, som regeringen har föreslagit, enligt energiministern.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons