Annons

Nytt avslag för mutanklagad EU-boss

EU • Publicerad 6 juni 2019
EU:s förre hälsokommissionär John Dalli. Arkivfoto.
EU:s förre hälsokommissionär John Dalli. Arkivfoto.Foto: Thierry Charlier/AP/TT

EU-kommissionen gjorde inte fel när förre hälsokommissionären John Dalli sparkades hösten 2012 och han har inte heller rätt till någon kompensation, fastslår EU:s domstol i ett utslag på torsdagen.

Maltesen Dalli anklagades för att via en mellanhand ha erbjudit Swedish Match lättare snusregler i EU, mot en ersättning på 60 miljoner euro. Efter att internt ha utretts av EU:s antikorruptionsenhet, Olaf, tvingades Dalli sedan avgå under dramatiska former – även om han själv förnekade kännedom om händelsen.

Annons

Dalli har sedan dess gjort upprepade domstolsförsök att få kompensation, men förlorade redan 2015 i ett första fall i EU:s domstol.

I det senaste fallet har Dalli bland annat hävdat att Olaf förfalskat bevis och överträtt sina befogenheter – något som kategoriskt avslås.

"Herr Dalli har inte kunnat påvisa existensen av olagligt uppträdande av Olaf eller kommissionen", heter det i torsdagens utslag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons