Annons

Nye längdchefen vill lära av näringslivet

Ett framgångskoncept inom näringslivet blir nu grunden för att utveckla svensk längdskidåkning.
Skidor • Publicerad 7 februari 2020
Nya längdchefen Daniel Fåhraeus vill svetsa samman landslagsverksamheten efter modell från näringslivet.
Nya längdchefen Daniel Fåhraeus vill svetsa samman landslagsverksamheten efter modell från näringslivet.Foto: ULF PALM / TT
Nya längdchefen Daniel Fåhraeus ska skapa ordning i landslagsverksamheten som det har stormat kring det senaste året.
Nya längdchefen Daniel Fåhraeus ska skapa ordning i landslagsverksamheten som det har stormat kring det senaste året.Foto: ULF PALM / TT

Daniel Fåhraeus blev utnämnd till nyckelrollen inom svensk längdåkning och är nu i Falun för sitt första möte med skidverksamheten.

Han kommer från näringslivet och har de senaste åren skapat en arbetsmodell som inneburit utveckling med stark lönsamhetsutveckling för Piteå Energi. Konceptet går ut på att göra handlingsplaner och sedan svetsa samman medarbetarna så att alla gemensamt kan arbeta mot givna mål.

Annons

– På liknande sätt vill jag forma verksamheten inom längddelen i skidförbundet. Det är ju en klassiker att riva murar mellan avdelningar och jobba tillsammans, säger Daniel Fåhraeus, vars arbetssätt attraherade skidförbundets ledning, vilket sedan resulterade i att han blev längdchef.

– Det blir en spännande utmaning att dra nytta av dessa erfarenheter inom näringslivet och överföra det till sporten, säger Daniel Fåhraeus.

”Skitsvår fråga”

Inom näringslivet visar det ekonomiska resultatet om verksamheten lyckats. Men hur mäter man detta inom idrotten?

– Det är en skitsvår fråga att svara på. Det enklaste är väl att vi tar fler medaljer på mästerskap och fler världscupssegrar. Samtidigt är det lika viktigt med klubb-, motions- och ungdomsverksamheten.

Daniel Fåhraeus praktiska erfarenhet av skidlivets grovarbete har mest handlat om styrelsearbete och ansvar för sponsorarbete inom Piteå Elit, där också under en period ingick i klubbens vallningsteam.

– Där fick jag en liten inblick i skidlivets vardag. Jag har också varit skidfarsa och gnuggat skidor, men var kanske en för överentusiastisk skidpappa. Båda mina döttrar slutade tävla på skidor, säger Daniel Fåhraeus

Slut på ledarröran

Nu är det viktigaste att snabbt tillsätta en ny landslagschef och samtidigt få slut på den ledarröra som det senaste året präglat skidlandslaget. Jonas Peterson utsågs efter den förra säsongen, men hann bara inneha jobbet i några månader innan han fick lämna.

– Nu tittar jag framåt. Jag vet inte vad som hänt tidigare och är inte intresserad av vad det som varit, säger Daniel Fåhraeus mycket bestämt.

Han fortsätter:

– Vi ska verkligen ta till vara den kompetens och det engagemang som finns i skid-Sverige. Jag kan bidra med tips och idéer som kan locka fram det bästa hos alla.

Nya landslagschefen

Annons

Daniel Fåhraeus ingår redan i den arbetsgrupp som arbetar fram en kravprofil på den landslagschef som ska presenteras inom en framtid. Han vet inte när, men har en bild av personens kvalifikationer:

– Det blir en person med ledaregenskaper som kan få människor att sluta upp och enas mot samma mål. Dessutom måste personen kunna skapa förtroende, förstå sin roll, delegera och sedan lita på att saker blir gjorda.

Daniel Fåhraeus börjar inte sitt jobb förrän 1 april. Nu är han i Falun för en praktikanthelg med landslaget innan han sedan åker hem till Piteå igen. Kommande veckas Ski Tour 2020, etapploppet mellan Östersund och Trondheim, hoppar han över.

– Då måste jag vara på mitt gamla jobb, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons