Annons

Nya Zeelands ledare vill gå mot republik

Nya Zeelands premiärminister Chris Hipkins "föredrar personligen" att hans land blir en republik, uppger han inför avresan mot Storbritannien och kung Charles kröning.
Nya Zeeland • Publicerad 1 maj 2023
Dåvarande prins Charles och hans fru Camilla under ett besök i Christchurch, Nya Zeeland 2019.
Dåvarande prins Charles och hans fru Camilla under ett besök i Christchurch, Nya Zeeland 2019.Foto: Marty Melville/AP/TT

– Idealiskt kommer Nya Zeeland med tiden att bli ett helt självständigt land. Vi kommer att stå på våra egna ben i världen, säger premiärminister Hipkins, som tog över efter den tidigare ledaren Jacinda Arderns hastiga tillbakadragande i januari.

Den forna brittiska kolonin är självstyrande, men Charles bibehåller en ceremoniell roll som statsöverhuvud och kung över Nya Zeeland. Monarken representeras i landet av en generalguvernör som i praktiken fungerar som statschef.

Annons

Precis som många tidigare kronkolonier brottas Nya Zeeland med vilken – om någon – roll som den brittiska monarkin bör spela i dagens läge.

Barbados valde exempelvis att bli en republik 2021. Jamaicas styre uppgav så sent som i fjol att man vill bli fullkomligt självständigt. I februari valde dessutom Australien att avlägsna den brittiske monarken från de sista australiska sedlarna.

Enligt Hipkins är övergången till republik dock inte något som behöver ske omgående.

Kröningen av kung Charles III sker i London lördag den 6 maj.

Fakta: Samväldet

Samväldet – Commonwealth of Nations – är en mellanstatlig organisation som i dag består av 54 självständiga länder, varav nästan alla tidigare har tillhört det brittiska imperiet.

Den brittiska monarken är statsöverhuvud i 15 av dessa länder och representeras i 14 av dem av en generalguvernör (Antigua och Barbuda, Australien, Bahamas, Belize, Grenada, Jamaica, Kanada, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Salomonöarna samt Tuvalu).

Fem medlemsstater är egna monarkier utan koppling till den brittiska regenten (Brunei, Lesotho, Malaysia, Swaziland, Tonga). Resterande länder är republiker.

Organisationen har haft namnet Brittiska samväldet, men det ändrades 1949 för att understryka att Storbritannien inte har en särställning.

Samväldet omfattar mer än en tredjedel av jordens landyta och hade 2020 en total befolkning på 2,4 miljarder invånare.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons