Annons

Nya USA-utredningar mot Facebook och Google

Delstatliga åklagare i USA inleder nästa vecka konkurrensbrottsutredningar mot nätjättarna Facebook och Google, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor.
Ekonomi • Publicerad 6 september 2019
Texasåklagaren Ken Paxton ska leda en utredning av Googles hantering av sin starka position på den digitala annonsmarknaden. ArkivbildFoto: Walter Bieri AP/TT

Googleutredningen ska fokusera på hur bolaget använder sin position på marknaden för digitala annonser. Där ska Ken Paxton, en åklagare från Texas, leda utredningen. Ett trettiotal andra delstatsåklagare kommer också att delta i arbetet.

Enligt tidningen är en presskonferens om Googleutredningen planerad till på måndag.

Annons

Granskningen av Facebook kommer att ledas av New York-åklagaren Letitia James och kretsar kring hur bolaget använder insamlad data från det sociala nätverkets användare.

De båda utredningarna är separata processer vid sidan av federala myndigheters redan pågående granskningar av nätjättarnas verksamhet.

Facebook gick nyligen med på att betala fem miljarder dollar (cirka 48 miljarder kronor) i en uppgörelse med den federala myndigheten FTC, som hade anklagat det sociala nätverket för att ha använt vilseledande information och kontoinställningar för att lura intet ont anande användare att dela med sig av privat information.

En separat utredning pågår om Facebooks köp av Instagram var ett sätt att minska konkurrensen.

Google, som ägs av börsnoterade Alphabet, utreds samtidigt av USA:s justitiedepartement för misstänkta konkurrensbrott.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons