Annons

Nya taiwanesiska pass på gång

Taiwan • Publicerad 2 september 2020
Resenärer håller upp sina taiwanesiska pass.
Resenärer håller upp sina taiwanesiska pass.Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

Många är trötta på att bli tagna för kineser – och myndigheterna vill markera mot Peking. Taiwans styre har beslutat att ändra formgivningen av de taiwanesiska passen.

På dagens pass står orden "Republic of China" (kinesisk republik) på engelska högst upp och "Taiwan" längst ner.

Annons

I de nya passen, som beräknas börja tillverkas i januari, ska det engelska "Republic of China" tas bort. Namnet behålls dock på kinesiska, samtidigt som ordet "Taiwan" förstoras.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu säger att de nya passen behövs för att förhindra att taiwaneser misstas för kinesiska medborgare. Detta i synnerhet i ljuset av de reserestriktioner som många länder infört med anledning av coronaviruspandemin.

Läget mellan Taipei och Peking är spänt. Kina betraktar det demokratiskt styrda Taiwan som en utbrytarregion och försöker hindra dess kontakter med omvärlden. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men det anspråket har bara godkänts av ett fåtal länder runt om i världen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons