Annons

Nya svenska Netflix-serien tänjer på reglerna

En konsult och en it-tekniker ger sig in i en vågad social lek på kontoret – som får oanade följder. Det är handlingen i den nya svenska Netflix-satsningen, dramakomedin ”Kärlek och anarki”.
Tv • Publicerad 12 februari 2020
Lisa Langseth (till höger) tillsammans med skådespelarna Björn Mosten och Ida Engvoll från tv-serien "Kärlek och anarki" som får premiär på Netflix i slutet av året.
Lisa Langseth (till höger) tillsammans med skådespelarna Björn Mosten och Ida Engvoll från tv-serien "Kärlek och anarki" som får premiär på Netflix i slutet av året.Foto: Anders Wiklund/TT
Björn Mosten och Ida Engvoll spelar huvudrollerna i "Kärlek och anarki".
Björn Mosten och Ida Engvoll spelar huvudrollerna i "Kärlek och anarki".Foto: Anders Wiklund/TT
"För mig har det varit jätteviktigt att jag får göra det jag vill", säger regissören Lisa Langseth.
"För mig har det varit jätteviktigt att jag får göra det jag vill", säger regissören Lisa Langseth.Foto: Anders Wiklund/TT
Skådespelarna Björn Mosten och Ida Engvoll tillsammans med regissören Lisa Langseth (mitten).
Skådespelarna Björn Mosten och Ida Engvoll tillsammans med regissören Lisa Langseth (mitten).Foto: Anders Wiklund/TT

Sofie är en gift tvåbarnsmamma och konsult som tar sig an frilansuppdraget att modernisera ett anrikt bokförlag. Där möter hon den yngre it-teknikern Max och de två börjar sporra varandra till att utföra alltmer riskabla utmaningar.

Bakom serien står manusförfattaren och regissören Lisa Langseth. Idén som hon burit på länge kom till henne när hon funderade över dagens rationella samhälle, där allt anses kunna mätas i siffror – från hur många steg vi tar varje dag till hur lyckliga vi är.

Motståndshandling i det lilla

Annons

Vilka upptåg hennes rollfigurer ställer till med på förlagskontoret vill Lisa Langseth inte avslöja än. Men seriens titel ger en antydan om vad som händer sedan, säger hon, och hon kallar Max och Sofies lekar för ett slags motståndshandling i det lilla.

– Leken är intressant, för den är något som man rationaliserar bort så mycket i vår tid. Allt som inte har en nyttoaspekt anses inte ha ett värde. Men det här har ingen nyttoaspekt alls förutom att de påverkar dem som människor väldigt mycket, säger hon.

Sofie spelas av Ida Engvoll, känd från bland annat filmen ”En man som heter Ove”, krimserien “Rebecka Martinsson” och uppsättningar på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och Dramaten. Att gestalta karriärkvinnan Sofies förvandling är en rolig uppgift, tycker hon.

– Hon har nästan rationaliserat allt. Det funkar att rationalisera sina känslor och att leva i ett helt rationellt liv fram tills att hon gläntar på en dörr till något annat. Hela idén tilltalar mig tematiskt och jag har väldigt kul med henne som karaktär. Den stora tematiken utspelar sig i det lilla psykologiska hos henne, säger Engvoll.

"Har väldigt höga krav"

22-årige Björn Mosten, som spelar Max, gör sin skådespelardebut. Vid sidan av skådespeleriet pluggar han till civilingenjör inom it, men att han råkar spela en it-tekniker i serien är en ren slump. Att som nykomling spela mot Engvoll och andra rutinerade skådisar som Reine Brynolfsson och Björn Kjellman beskriver han som en omtumlande upplevelse.

– Jag har väldigt höga krav på mig själv och det ställs på sin spets när jag har så erfarna och superduktiga skådespelare runt omkring mig och jag är den ende som saknar erfarenhet. Det är en helt ny miljö och det är skräckinjagande, men också jävligt roligt.

Men att han hamnade här var ingen självklarhet. För några år sedan diagnostiserades Björn Mosten med sömnstörningen hypersomni, epilepsi och depression. I dag mår han bra, men under tonåren studsade han mellan psykologer och neurologer i flera år innan någon förstod vad som var fel.

– Det var för jävligt. Att behöva gå till en psykolog för tredje gången och få veta att “du är inte suicidal, så vi kan inte hjälpa dig”, säger han.

Köpte amfetamin på nätet

För att få bukt med sömnsvårigheterna köpte han till slut amfetamin via nätet. Resultatet blev en dom för narkotikasmuggling.

– Det kanske inte låter som det mest rimliga man kan göra, men det kändes rimligt då. Att må så dåligt är inte hållbart över huvud taget och i den stunden sket jag i konsekvenserna. Jag ville bara ha någonting som underlättade, säger Mosten.

Annons

Från början tänkte Lisa Langseth nöja sig med att skriva "Kärlek och anarki" och låta andra stå för regin. Men när det stod klart att serien skulle göras bestämde hon sig för att även regissera alla åtta avsnitten.

– För mig har det varit jätteviktigt att jag får göra det jag vill. Jag har nästan varit tourettes-noga med hur det ska vara. Men jag tycker att jag har fått jättebra uppbackning. Folk vill verkligen göra den här historien.

Att hennes skapelse dyker upp för Netflix-tittare över hela världen är inget hon tänker på.

– Det spelar ingen roll. Det är en medveten förträngning som jag ägnar mig åt. Jag vill bara berätta den här historien, säger hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons