Annons

Nya skyddsområden för fåglar föreslås

Naturvårdsverket föreslår 19 nya Natura 2000-områden för att skydda hotade fåglar. Det handlar bland annat om skärgårdsområden och grunda havsvikar.
Natur • Publicerad 2 juli 2023
Naturvårdsverket föreslår 19 nya områden för att skydda fåglar och att utöka 15 redan beslutade områden. Arkivbild.
Naturvårdsverket föreslår 19 nya områden för att skydda fåglar och att utöka 15 redan beslutade områden. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Myndigheten föreslår dessutom att 15 redan beslutade områden utökas för att skydda fåglar i havsmiljöer.

"Många fågelarter som är beroende av havsmiljöer är hotade idag. Vi hoppas att detta förslag kan bidra till att vända denna negativa utveckling", säger Claes Svedlindh, avdelningschef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt EU-kommissionens utvärdering är Sveriges Natura 2000-nätverk – ett nätverk av områden som ger skydd för särskilt hotade fågelarter och som kräver ett särskilt tillstånd för åtgärder som hotar just dessa arter – inte är tillräckligt utvecklat för fåglar i marina områden.

"Om regeringen beslutar att alla de föreslagna områdena ska bli Natura 2000-områden skulle ytterligare 3,3 procent av Sveriges totala havsareal få ett formellt skydd. Därmed skulle Sverige komma betydligt närmare miljömålet om skydd för marina miljöer", säger Claes Svedlindh.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons