Annons

Nya rekord på bostadsmarknaden

Hösten var lugn, men sett över längre tid blev 2019 året då bostadsmarknaden vaknade till liv igen.
Malmö, delvis Göteborg och villapriserna i riket har återigen nått nya toppnivåer.
Bostadspriser • Publicerad 14 januari 2020
Det var trängre på visningarna i fjol. Arkivbild.
Det var trängre på visningarna i fjol. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Den senaste månaden, och för den delen, hela hösten, har priserna på bostäder legat i det närmaste stilla. I alla fall totalt sett, det finns förstås regionala skillnader, visar månadssiffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

Men sett över hela 2019 hettade bostadsmarknaden till något igen jämfört med de svalare åren dessförinnan. Över hela landet steg priserna på både bostadsrätter och villor med fem procent.

Svagt upp

Annons

– Trenden har varit svagt upp, men något avtagande mot slutet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Fem procent upp på helåret är med hänsyn taget till inflation och löneutveckling dock betydligt beskedligare och mer rimligt jämfört med de tvåsiffriga uppgångarna, årligen, tidigare under 2000-talet, resonerar Per-Arne Sandegren.

Malmöregionen hade den starkaste prisutvecklingen bland storstäderna i fjol. Det har medfört att bostadsmarknaden i Malmöregionen har tagit igen hela det relativt kraftiga prisfallet från hösten 2017. Även villapriserna i Göteborg och riket som helhet har kommit hela vägen tillbaka och nått nya prisrekord, medan Stockholmsregionen har en liten bit kvar, enligt statistiken.

Rekordsiffror

Att 2019 var ett hetare bostadsår än de närmast föregående åren syns också i antalet försäljningar. Aldrig tidigare har det sålts så många bostäder som i fjol. Även värdemässigt sattes nytt rekord. Bostäder för drygt 440 miljarder kronor bytte ägare i fjol, sju procent högre än 2018 och två procent högre än det tidigare toppåret 2017.

Framöver då? Per-Arne Sandegren är försiktig med prognoser, men mycket talar, enligt honom, för en fortsatt relativt lugn och stabil prisutveckling under våren.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons