Annons

Nya protester och strejker mot regimen i Iran

Iranska studenter protesterade åter på lördagen mot regimen medan flera butiksägare valde att strejka, enligt uppgifter som sprids på sociala medier.
Protesterna genomfördes trots regimens och säkerhetsstyrkornas brutala insatser mot demonstranter.
Iran • Publicerad 5 november 2022
Protesterna i Iran bröt ut efter 22-åriga Mahsa Aminis död i samband med att hon greps av Irans så kallade moralpolis. Arkivbild.
Protesterna i Iran bröt ut efter 22-åriga Mahsa Aminis död i samband med att hon greps av Irans så kallade moralpolis. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP

Protesterna i Iran bröt ut efter 22-åriga Mahsa Aminis död i samband med att hon greps av Irans så kallade moralpolis i september. Anledningen till hennes frihetsberövande var att hon inte följt landets strikta klädkod. Demonstrationerna efter Aminis död har pågått i åtta veckor.

Säkerhetsstyrkor tar samtidigt till nya metoder i insatserna mot demonstranter på universitet i huvudstaden Teheran. Polis visiterar studenter och tvingar dem att ta av sig ansiktsmasker, uppger aktivister i landet.

Annons

Protester har ägt rum på universitetet i Mashhad i nordöstra Iran, enligt videoklipp som publicerats av BBC:s persiska redaktion. Även i Mahsa Aminis hemstad Saqez har protesterna fortsatt vilket lett till att flera butiker i staden förstörts, enligt Norge-baserade människorättsgruppen Hengaw.

Minst 186 människor har dödats av regimens säkerhetsstyrkor sedan de regimkritiska protesterna inleddes, enligt Oslo-baserade Iran Human Rights under onsdagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons