Annons

Nya kungen på mynt nästa år

Kung Charles nuna kommer att finnas präglade på australiska mynt från och med nästa år.
Antagligen kommer han att blicka åt ett annat håll än drottningen Elizabeth.
Samväldet • Publicerad 10 september 2022
Många av dagens australiska mynt bär drottning Elizabeths ansikte.
Många av dagens australiska mynt bär drottning Elizabeths ansikte.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Han blir därmed bara den andre monarken som präglats i det australiska dollarsystemet, som ersatte det australiska pundet 1966.

Först måste ett nytt porträtt tas fram, vilket det brittiska myntverket enligt tradition kommer att ansvara för. Australiens myndigheter har dock de senaste månaderna tagit fram en plan för hur det ska gå till, enligt ABC News.

Annons

Antagligen kommer kung Charles att vara vänd åt vänster på både brittiska mynt och på andra håll i Samväldet, motsatt håll från drottningen, enligt en tradition som pågått sedan Karl II på 1660-talet, enligt The Guardian.

Många år

Drottning Elizabeth lär dock fortsätta att synas på landets mynt, och framför allt de 200 miljoner femdollarssedlar som cirkulerar, de kommande åren.

I Nya Zeeland lär det dröja längre innan kung Charles syns på mynten, antagligen några år, uppger en talesperson för centralbanken för nyhetssajten Stuff.

I landet finns den framlidna drottningens porträtt på 20 dollars-sedeln. Men den nya monarken lär få vänta ännu längre innan han syns på dem.

– Vi tillverkar de sedlarna oregelbundet och planerar inte att förstöra lagret eller förkorta livslängden på existerande sedlar bara för att de visar drottningen. Det vore slöseri och dåligt för miljön, säger talespersonen.

Ingen brådska

Inte heller i Kanada har man någon större brådska. När det gäller mynten väntar myntverken på regeringens beslut, och 20-dollarssedeln som bär drottningen kommer så småningom att ersättas, enligt The Canadian Press.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons