Annons

Omkring 400 döda i striderna kring Tripoli

Hårda strider har under det senaste dygnet återigen rasat i och omkring Libyens huvudstad Tripoli.
Omkring 400 människor har nu dödats under den månadslånga offensiven mot staden.
Libyen • Publicerad 3 maj 2019
Den libyske krigsherren Khalifa Haftar. Arkivbild.
Den libyske krigsherren Khalifa Haftar. Arkivbild.Foto: Mohammed el-Shaiky/AP/TT

Ännu en gång var området kring den tidigare internationella flygplatsen i de södra delarna av Tripoli skådeplats för hårda drabbningar. Men enligt boende i området har varken den hårdföre krigsherren Khalifa Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA) eller motsidans styrkor, som är lojala med den internationellt erkända enhetsregeringens (GNA), lyckats åstadkomma några större avancemang på slagfältet.

Däremot fortsätter dödstalet att stiga. Sedan LNA inledde sin offensiv mot staden den 4 april har nu 392 människor dödats och 1 936 skadats, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Körde fast

Annons

Men efter det WHO-offentliggörandet uppgav sjukvårdskällor att åtta GNA-soldater har dödats under de senaste striderna, medan 42 har sårats. Förlusterna på LNA-sidan är oklara.

Först kunde LNA notera stora framgångar under offensiven, men körde sedan fast när motståndet hårdnade i de södra förorterna.

Efter att ha fått förstärkningar avancerade LNA på en del av fronten i veckan, men slogs sedan återigen tillbaka av GNA-trupper som blockerat större vägar med bland annat containrar och placerat ut stridsvagnar och artilleri.

"Är oroade"

Striderna har också tvingat omkring 50 000 människor att fly sina hem, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA).

"Vi är oroade över det alarmerande antalet flyktingar", skriver organisationen på Twitter.

Men enligt Othman Abdel Jalil, GNA:s utbildningsminister, är det i själva verket cirka 55 000 människor från cirka 11 000 familjer som flytt. Många har fått husrum hos släktingar och vänner, och dessutom har 40 mottagningsanläggningar och 27 skolor öppnats för att ta emot flyktingar, säger Othman Abdel Jalil.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons