Annons

Nya dåd i Mexiko – borgmästare ber om eldupphör

För tredje gången på en vecka har våld brutit ut i norra Mexiko. Våldet sägs vara ett svar från knarkkarteller efter att flera ledare gripits.
Mexiko • Publicerad 13 augusti 2022
Mexikansk polis kämpar mot knarkkartellerna. Arkivbild.
Mexikansk polis kämpar mot knarkkartellerna. Arkivbild.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Medlemmar i knarkkarteller i nordvästra Mexiko har bränt bilar, spärrat vägar och skjutit vilt omkring sig i fyra städer.

Sammanlagt ett 40-tal bilar ska under fredag och lördag ha satts i brand, bland annat i gränsstaden Tijuana.

Annons

Det är tredje gången på en vecka som våld blossar upp i norra Mexiko, vilket ska vara ett svar på insatser från myndigheter som gripit flera ledare inom minst två knarkkarteller.

I Tijuana har staden legat öde och lokaltrafiken har till stor del ställts in på grund av våldet. Stadens borgmästare Montserrat Caballero har gått ut och bett kartellerna att lägga ner vapnen och upphöra med våldet – och i synnerhet sluta rikta det mot oskyldiga.

– Tijuana kommer att fortsätta vara en öppen stad som ska ta hand om sina invånare och vi ber den organiserade brottsligheten att göra upp med dem som inte betalat sina skulder och inte med familjer och hårt arbetande människor, säger han i ett videoklipp.

En person har anmälts skadad och 17 personer har gripits. Ett antal av dem uppges tillhöra Jaliscokartellen, som anklagas för att ligga bakom mord och nedbrända affärer tidigare i veckan.

I torsdags dödades nio personer i gränsstaden Ciudad Juárez, bland dem två kvinnor i en mataffär och fyra anställda vid en radiokanal. Två dagar tidigare hade liknande våld ägt rum i delstaterna Jalisco och Guanajuato.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons