Annons

Nära mayday för Theresa May

Försvarsministern har fått sparken. Rejäla bakslag väntar i lokalvalen och en eventuell brexituppgörelse med Labour får stenhård kritik redan på förhand.
Maj har inletts som ännu en månad i nöd för Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritannien • Publicerad 2 maj 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May efter att ha röstat i lokalvalen i sin egen hemkommun utanför London.
Storbritanniens premiärminister Theresa May efter att ha röstat i lokalvalen i sin egen hemkommun utanför London.Foto: Andrew Matthews/PA/AP/TT

Onsdagens dramatiska sparkande av försvarsminister Gavin Williamson dominerar fullständigt i Storbritanniens alla tv-sändningar och tidningsstånd.

"Du är sparkad! – Det var inte jag" lyder exempelvis den dubbla rubriken i Daily Mail där premiärminister May och ex-minister Williamson ställs mot varandra.

Annons

Williamson anklagas för att ha varit den läcka som gjorde att regeringen knappt ens hann avsluta sin sekretessbelagda diskussion om framtida 5G-nät och kinesiska Huawei i förra veckan innan alla detaljer fanns ute. Nu finns till och med krav på att åtala honom, även om regeringen tills vidare anser att avgången räcker.

Bakslag väntar

Turerna kring Williamson förstärker ytterligare det nödläge som Theresa May verkar sjunka allt djupare in i.

"Den här regeringen omges nu av en känsla av fullständigt förfall", konstaterar tidningen The Times.

Ex-försvarsministern – som fortsatt nekar till att ha läckt någonting – väntas nu snabbt sälla sig till Mays interna motståndare i Konservativa partiet. Och de är redan många.

Till råga på allt talade det mesta för ett svidande nederlag för partiet i torsdagens lokalval, om totalt nästan 9 000 fullmäktigeplatser runt om i landet.

Även om många av valen hölls i områden med relativt säkert stöd för de konservativa väntades partiet tappa upp till 1 000 mandat och göra sitt värsta lokalval sedan 1990-talet.

Missnöje om brexit

Många röster har gått förlorade i den utdragna cirkusen kring brexit. Trots alla löften till allmänheten har Storbritannien fortfarande inte lämnat EU, sedan parlamentet inte kunnat enas om det utträdesavtal som May förhandlat fram med Bryssel.

I Peterborough, en dryg timmes tågfärd norr om London, försöker ändå partiets representanter hålla god min när TT kommer på besök.

– Jag stöder Theresa May väldigt starkt. Hon har överlevt förtroendeomröstningar och hållit sin linje, säger Shamraiz Ali utanför en bowlinghall som tillfälligt tjänstgör som vallokal.

– Vad vi nu borde göra är att stå upp för premiärministern och leverera brexit. Det vore bra inte bara för oss utan även EU, anser Ali.

Avtal på gång?

Annons

Kanske kan han bli bönhörd snabbare än väntat. En uppgörelse sägs nu vara relativt nära i de brexitsamtal som hållits mellan regeringen och oppositionen sedan början av april. I avtalet skulle Storbritannien i princip ingå i en framtida tullunion med EU, men ändå kunna göra begränsade egna handelsavtal – om än bara på tjänstesidan.

Om det räcker för ett parlaments-ja – möjligen i en omröstning redan nästa vecka – är dock osäkert.

"En högt uppsatt regeringskälla säger att en uppgörelse med en tullunion kanske bara stöds av 90 konservativa ledamöter", skriver tidningen The Guardian.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons