Annons

Nytt avtal inom handeln – strejkhot avblåst

Strejkhotet blåstes av. Fackförbundet Handels har kommit överens med arbetsgivarna i Svensk Handel om ett nytt avtal som följer industrins märke.
Arbetsmarknad • Publicerad 12 november 2020
Handelsanställdas förbundsordförande Linda Palmetzhofer och avtalssekreterare Per Bardh.
Handelsanställdas förbundsordförande Linda Palmetzhofer och avtalssekreterare Per Bardh.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svensk Handels vd Karin Johansson är lättad efter överenskommelsen.
Svensk Handels vd Karin Johansson är lättad efter överenskommelsen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Handels varslade om strejk i butiker och butikslager runt om i landet från och med fredag förmiddag om inte ett nytt avtal fanns på plats innan dess. Men på torsdagseftermiddagen tackade alltså facket och arbetsgivarna ja till medlarnas bud, och strejkhotet drogs tillbaka.

– Det känns extra roligt att säga att det finns en otrolig vilja och kraft i vårt förbund. Våra medlemmar tog låglönefajten och det gav ett bra resultat, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Annons

Under förhandlingarna krävde Handels en låglönesatsning utöver lönehöjningen på 5,4 procent under 29 månader, men när avtalet var signerat och klart låg satsningen inom märket. Lönerna för heltidsanställda höjs med totalt 1 354 kronor fram till den 31 mars 2023, varav 774 kronor från den 1 november 2020 och 580 kronor från den 1 april 2022.

"Otroligt viktigt"

Svensk Handels vd Karin Johansson beskriver det som en hög löneökning, och understryker att det var viktigt för arbetsgivarförbundet att låglönesatsningen rymdes inom märket.

– Det är otroligt viktigt. Vi har den ordningen på den svenska arbetsmarknaden, säger Johansson.

Låglönesatsningen innebär att de som har en heltidslön på 25 000 kronor i månaden får 0,5 procents högre löneökning än vad de skulle ha fått utan satsningen, enligt Handels. För en vuxen utan branschvana innebär det en lönehöjning på 5,5 procent.

En anställd utan branschvana med lägstalönen 21 814 kronor i månaden kan få en löneökning på 1,2 procent.

Strejkvarslet som skulle träda i kraft på fredagen berörde omkring 5 000 anställda på 22 arbetsplatser.

– Handeln har i nio månader befunnit sig i en kris. I dag så uppmanas åtta av tio att inte besöka butiker. Det säger sig självt, att detta hade kostat ännu fler jobb och företag, säger Johansson.

Inte fått igenom allt

Facket har inte fått igenom allt som det önskat, poängterar Linda Palmetzhofer och nämner frågan om visstidsanställningar.

– Men vi har tagit steg framåt för att tillsammans få bort onödiga visstidsanställningar, säger hon.

På frågan om hotet om strejk var verksamt för att få till en uppgörelse svarar Palmetzhofer att hon inte ser det på det sättet.

Annons

– Jag ser inte det som ett hot utan som att vi använder de verktyg som vi har till förfogande, säger hon.

Svenskt Näringsliv välkomnar överenskommelsen.

"Avtalen inom handeln är de första större avtalen inom den privata sektorn som tecknas efter att industrins avtal blev klara. Därför är det extra viktigt och bra att de nytecknade avtalen inom handeln håller sig inom ramen för märket 5,4 procent", säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i en skriftlig kommentar.

Det nya avtalet gäller från den 1 november fram till den 31 mars 2023. Det sista året kan sägas upp.

.

Rättad: Lönerna för heltidsanställda höjs med totalt 1 354 kronor fram till den 31 mars 2023.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons