Annons

Ny våg av granbarkborrar hotar skogen

Den varma sommaren har varit gynnsam för den fruktade skadeinsekten granbarkborren. Säsongens andra generation av barkborrar har svärmat, och Skogsstyrelsen varnar för nya angrepp – främst i Götaland.
Skog • Publicerad 5 augusti 2021
Granbarkborre på väg in i trädstam. Arkivbild.
Granbarkborre på väg in i trädstam. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sol, värme och torrt väder uppskattas av många sommartid. Inte minst av den åttatandade granbarkborren, en art som vållar skador för miljardbelopp varje år i svenska skogar.

Insekten, som blir cirka fyra millimeter lång, borrar sig in i trädstammar och skapar parningskammare där honorna lägger ägg efter svärmningen.

Annons

Det som nu hänt är att barkborrarna hunnit med en andra svärmning i det fina vädret på många håll.

"Det är därför läge att söka efter nya angrepp", säger Lennart Svensson, nationell samordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Vindfällda granar är skadeinsektens lättaste "byte". Men även stående eller avverkade träd angrips. Just vindfällen har det också blivit fler av på vissa håll, efter oväder på senare tid.

Svärmningen märks mest i områden i Götaland som redan har gott om granbarkborrar sedan den torra sommaren 2018. Nya angrepp hittas ofta i närheten av tidigare angripen skog.

Små och stora skogsägare uppmanas att kolla sin skog under de närmaste veckorna och ta bort angripna träd.

Arbetet samordnas i projektet Stoppa borrarna, där Skogsstyrelsen samverkar med en rad andra myndigheter, företag och organisationer.

Fakta: Granbarkborre

Det finns cirka 90 olika arter av barkborrar i Sverige.

Arten som gör stor skada är den åttatandade granbarkborren. Den blir cirka fyra millimeter lång.

Tänderna är egentligen taggar, fyra på varje sida av borren.

Vindfällda granar är skadeinsektens lättaste "byte". Även levande träd kan angripas, om de är torra eller försvagade på annat sätt.

Granens försvar vid ett angrepp är att försöka "dränka" granbarkborrarna i kåda. Men borrarna vinner.

Honan gnager en cirka decimeterlång gång in i granen. Där lägger hon ägg. När äggen blivit larver, äter sig dessa vinkelrätt ut från gången.

Åtta till tio veckor efter en svärmning kan den nya generationen barkborrar lämna granen där de kläckts.

De viktigaste åtgärderna mot barkborren är att inte plantera gran på olämplig, för torr mark, och att snabbt köra ut vindfällen eller andra angripna träd ur skogen.

Källa: Skogsstyrelsen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons