Annons

Ny trend: Lås fast din kärlek

Att köpa röda rosor är ett traditionellt sätt att visa sin kärlek på alla hjärtans dag.
Men det finns fler.
Att låsa fast kärleken vid en bro och kasta bort nyckeln till exempel.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2012
Det finns olika sätt att uppmärksamma alla hjärtans dag. Geléhjärtan är en klassiker - att låsa fast sin kärlek med ett lås en ny trend.Foto: Scanpix

Sedan några år har den gamla traditionen med kärlekslås fått nytt liv, och låsen på svenska broar blir allt fler. I broarnas galler låser de förälskade paren fast ett hänglås som ett tecken på sin kärlek. Sedan kastar de bort nyckeln.

- Det är en slags kärleksmanifestation för att kärleken ska vara evig. Du får ju nästan dyka efter nyckeln om du ska låsa upp, säger Lena Kättström Höök, etnolog och intendent vid Nordiska museet.

Annons

Kärlekslåsen dök upp i Sverige första gången 2009, men har funnits i Europa betydligt längre. Traditionen tros vara österländsk från början, och spår av den kan hittas lång tillbaka i tiden.

- I Kina satte man mindre lås, mer som amuletter, på små barn för att skydda dem och ge dem ett långt liv. De användes redan under Mingtiden, säger Kättström Höök.

Och i dag kan du manifestera din kärlek med ett lås i Sverige. Ett hotell i Stockholm har snappat upp traditionen med kärlekslås och erbjuder under alla hjärtans dag låspaket, med champagne och lås att sätta fast i ett galler i hotellrestaurangen.

Sofi Tagesson/TT

Alla hjärtans dag

Valentins dag, eller alla hjärtans dag, är en ny tradition som bara har firats de senaste årtiondena i Sverige. Första gången ett varuhus skyltade med alla hjärtans dag var 1956, men då brydde sig inte många om att köpa presenter eller blommor. Det har förändrats under de senaste årtiondena, och numera säljs flera miljoner rosor i Sverige på alla hjärtans dag.

Källa: Nordiska museet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons