Annons

Ny teknik kan slopa vätskeregel för resenärer

Resenärer som flyger från terminal 5 på Arlanda kan nu ta med mer än 100 milliliter vätska i handbagaget, men bara om man går genom den nya säkerhetskontrollen med den senaste tekniken.
Enligt Swedavia bör man därför än så länge utgå från att de gamla reglerna gäller.
Resor • Publicerad 14 juli 2023
Säkerhetskontroll på Arlanda. Arkivbild.
Säkerhetskontroll på Arlanda. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är modernare teknik i en av säkerhetskontrollerna på terminal 5 på Arlanda flygplats utanför Stockholm som möjliggör att resenärerna nu kan ta med sig mer vätska än tidigare. Resenärer som hamnar i säkerhetskontrollen med den senaste tekniken slipper ta ut vätskor ur handbagaget och lägga dem i den genomskinliga enliterspåsen.

De slipper även ta ut teknik som datorer och surfplattor.

Annons

Men eftersom resenärer inte kan veta vilken säkerhetskontroll på Arlanda som de kommer att gå igenom, samt att tekniken är i en inkörningsperiod, bör resenärer fortfarande förhålla sig till 100 milliliters-regeln, enligt Peter Wärring, presskommunikatör på Swedavia.

– Hamnar du i den andra kontrollen där det fortfarande är en tydlig begränsning på 100 milliliter så måste du hälla ut den vätskan som du har med dig.

Peter Wärring säger också det finns en risk att andra flygplatser som resenärer kommer till inte har samma teknik som den som tillämpas vid en av Arlandas säkerhetskontroller. Man riskerar därmed att få slänga vätskor som överskrider 100 milliliter i ett senare skede.

Skärptes 2006

Reglerna som begränsar vätskor i handbagaget på flyget infördes i november 2006 efter en terrorkomplott som avslöjades samma år. Terrorplanerna gick ut på att ta ombord flytande sprängämnen på transatlantiska flygplan för att sedan spränga flygplanen när de befann sig i luften.

EU-kommissionens kommitté för luftskydd, Aviation Security Committee, beslutade då att begränsa mängden vätska i handbagaget till max 1 deciliter per behållare. Flera behållare har varit tillåtna, men inte fler än att de får plats i en enliterspåse.

Men genom den nya tekniken som har installerats i en av säkerhetskontrollerna på terminal 5 kan vätskor analyseras i en större utsträckning. Därför behöver inte mängden vätska begränsas på samma sätt.

Utöka tekniken

Hittills har tiotusentals resenärer passerat och de flesta har haft en väntetid på 10 minuter eller mindre, enligt Swedavia.

Tekniken finns i dag på flera flygplatser i världen, bland annat i Helsingfors och i Rom. Men om den i framtiden kommer att tillämpas på fler säkerhetskontroller på Arlanda samt andra flygplatser runtom i landet är för tidigt att säga.

– Det är något som vi strävar efter, att givetvis också utveckla och modifiera dem. Men det här är väldigt nytt och då får vi börja på detta sätt och sedan ta det vidare framöver, säger Peter Wärring.

Fakta: Arlanda

Flygplatsen invigdes den 1 april 1962 och är i dag Sveriges största flygplats.

På Arlanda finns omkring 107 direktlinjer, varav 87 är utrikes och 20 är inrikes. Utöver direktlinjerna finns även många charterdestinationer.

Under 2021 reste 7 494 765 resenärer till eller från Arlanda.

Källa: Swedavia

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons