Annons

Ny regering på gång i Finland

Finland • Publicerad 8 maj 2019
Den finländske S-ledaren Antti Rinne, till vänster, skämtar under en debatt inför valet i april med Centerledaren (och statsministern) Juha Sipilä. Arkivbild.
Den finländske S-ledaren Antti Rinne, till vänster, skämtar under en debatt inför valet i april med Centerledaren (och statsministern) Juha Sipilä. Arkivbild.Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Finlands socialdemokrater regeringsförhandlar med Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet (SFP), rapporterar mediebolaget .

Lyckas de bilda en koalitionsregering skulle det innebära att de kniper 117 mandat och därmed en majoritet i riksdagen.

Annons

S vann valet den 19 april, tätt följd av Sannfinländarna och Samlingspartiet. Det tidigare regeringspartiet Centern kom på fjärde plats.

Regeringsförhandlingarna inleddes på Ständerhuset runt klockan 13 på onsdagen (svensk tid).

Centern har sagt ja den till finländske S-ledaren Antti Rinne och förklarat att partiet är villigt att ingå i en koalition som leds av Socialdemokraterna, enligt . Källor till mediebolaget uppger att även SFP, De Gröna och Vänsterförbundet kommer att ingå.

Antti Rinne väntas presentera den nya regeringen senare under onsdagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons